Halis Özdemir

Halis Özdemir

Salı Hadisimiz

Salı Hadisimiz

Salı Hadisimiz

Hemmâm İbni Hâris’in Mik- dâd radıyallahu anh’den rivâyet ettiğine göre, bir adam Osman radıyallahu anh’i övmeye başlayınca, Mikdâd da dizleri üstüne çökerek methe­den kişinin yüzüne çakıl taşları atmaya başladı. Bunun üzerine Hz. Osman ona: Ne yapıyorsun öyle? deyince Mikdâd: Resûlullah sa İla İla hu aleyhi ve sellem: “Meddahları gördüğünüz zaman yüzlerine toprak serpiniz” buyurdu, diye cevap verdi.

(Müslim, Zühd 69. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Edeb 9; Tirmizî, Zühd 55; İbni Mâce, Edeb 36)

Açıklamalar

Daha önce ifade ettiğimiz gibi, meddahlar ve dalkavuklar dünyalık bir şeyler elde etmek için birtakım insanları lâyık olmadıkları ve hak etmedikleri şekilde öven kimselerdir.

Onların yüzüne toprak serpmek, bekledikleri dünyalığı elde edemeyeceklerini kendi­lerine göstermek anlamın­dadır, diyenler olduğu gibi, meşhur sahâbî Mikdâd gibi hadisi gerçek hali üzere kabul edip meddahların yüzüne toprak serpenler de olmuştur. Bazı hadis şârihleri de bunun hem methedene hem de met- hedilene topraktan yaratıldıklarını ve mütevâzi olmaları gerektiğini, kendilerini büyük görmemeleri icap ettiğini hatırlatma anlamında olduğu­nu söylemişlerdir.

Hadisten Öğrendiklerimiz

1. Meddah ve dalkavuklara değer vermemek ve bu çirkin davranışla­rını mükâfatlandırmamak gerekir.

2. Meddah ve dalkavukların yüzü­ne toprak serpmek, onların yalan­larına ve bu yolla dünyalık elde etmelerine mâni olmak demektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halis Özdemir Arşivi
SON YAZILAR