Halis Özdemir

Halis Özdemir

Cuma Ayeti

Cuma Ayeti

"Biz onu Kadir gecesi indirdik. Kadir gecesi nedir, bilir misin sen? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Meleklerle Ruh o gece Rabblerinin izniyle her iş için iner de iner. Tam bir esenliktir o gece, tâ tan yeri ağarıncaya kadar.”

(Kadîr sûresi (97), 1-5)

Yüce dinimizin tarihinde olduğu kadar müslümanların hayatların­da da yüksek bir yeri ve değeri olan Kadir gecesinin zamanı de­ğilse de kıymeti bu sûre ile bizle- re tanıtılmıştır. Hidayet rehberimiz olan Kur’ân-ı Kerîmin bu gece indirilmeye başlaması, meleklerle Ruhun bu gece yeryüzüne inme­
si ve tan yeri ağarıncaya kadar bu gecenin tam bir esenlik ve selâmet olması Kadir gecesinin başlıca özellikleridir.

Kuranın indiği bu kutlu geceyi değerlendirmek bin aylık bir ömrü hayır­la geçirmiş olmak yani bereketlendirmek anla­mına gelmektedir. Hadîs-i şeriflerden öğrendiğimize göre çok müstesna bir fırsat olan bu gece, ramazan ayının son on günündeki tek rakamlı geceler içinde gizlenmiştir. Onun hangi gece olduğunun açıklanmaması, o gecenin ömre ömür katan feyiz ve bereketini yakalama gayretini telkin etmek içindir. Bu gecenin şeref ve değerinden yararlanmak isteyen müslümanlar, hemen hemen ramazanın her gecesini Kadir gecesiymiş gibi değerlen­dirmeye çalışacaklardır. Bu da onların çok hayır kazan­masına vesile olacaktır. “Meçhulde bereket vardır” sözünün anlamı da böylece gerçekleşmiş olacaktır. Ni­tekim ariflerden biri zaman ve insanın değerini belirt­mek üzere “Her geceni Kadir bil; her geçeni Hızır bil" demiştir.

“Biz Kur’an’ı kutlu bir ge­cede indirdik.”

(Duhân sûresi (44), 3) Kur’ân-ı Kerîmin indirildiği Kadir gecesi, bu âyette “kutlu (mübâ- rek) bir gece" olarak tanıtılmak­tadır. Bu âyetten anlaşıldığına göre Kadir gecesi, Allah katında değerli bir gecedir. Kadri yüce kitabımız Kur’ân-ı Kerîm işte böyle kadir ve kıymeti yüksek bir gecede indirilmiştir. Böylece o kıymetli gecenin şeref ve fazileti bir kat daha artmıştır.

Bu mübâarek gecede melekler ve Ruh nasıl yer yüzüne iniyor ve âdeta yeryüzü gökyüzü haline dönüşüyorsa, dünyaya yeni bir yön verecek ve dünyalılara dosdoğru yolu gösterecek olan Kur’ân-ı Kerîm de o gece indiril­meye başlanıyor. Bu tür olaylara sahne olan gecenin kıymetini bilmek artık o geceye sahip olan ümmet fertlerine yani biz müslümanlara düşmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halis Özdemir Arşivi
SON YAZILAR