Halis Özdemir

Halis Özdemir

Çarşamba Hadisi

Çarşamba Hadisi

Ebû Hüreyre radıyallahu

anh’den rivayet edildiğine göre Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Müslümanları rahatsız eden yol üstündeki bir ağacı kesen bir kişiyi cennet nimetleri içinde yüzer gördüm.”

(Müslim, Birr 129)

Bir başka rivayette (Müslim, Birr 128) şöyle buyurulmaktadır:

“Adamın biri, yol üzerinde bir ağaç dalı gördü ve ‘Allah’a yemin ederim ki, bunu müslümanları rahatsız et­memesi için buradan kaldıracağım’ dedi (kaldırdı ve) bu yüzden cenne­te konuldu."

Buhârî (Ezan 32, Mezâlim 28) ve Müslim’in (Birr 127, İmâre 164) müş­terek bir rivayetlerinde de şöyle buyurulmaktadır:

“Bir adam yolda yürürken yol üze­rinde bir diken dalı buldu ve onu yoldan uzaklaştırdı. Bu sebeple Allah ondan hoşnut oldu ve onu bağışladı.”

Açıklamalar

Her üç rivayette de gelip geçenlere sıkıntı veren şeyleri yoldan kaldır­manın, Allah’ın rızâsını ve cennetini kazanmaya vesile olduğu belirtil­mektedir. Bu, dinimizdeki hayrve iyilik çeşitlerinin pek çok olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda da

Allah Teâlâ’nın rahmeti için bahâ değil, bahâne istediğinin delilidir. Gelen geçeni rahatsız etmesin diye yoldan bir ağaç dalını veya bir dikeni iyi niyetle kenara çekmek, bağışlanmak için yetmektedir. Bu
hadisler, yolların temizliği konusunda büyük teşvik unsurları ihtiva etmektedir. Burada şu noktaya da dik­kat edilmelidir. Yolların te­mizliği ve gelen geçeni ra­hatsız etmeyecek şekilde olması topluma yönelik bir hizmet ve iyiliktir. Bugünkü ifadesiyle söylersek, bir “kamu hizmeti’’dir. Bu se­beple onun sonucu, Allah Teâlâ’nın hoşnutluğu ve cennet olmaktadır.

Bu demektir ki, dinimizde topluma yönelik iyiliklerin karşılığı daima pek büyüktür. O halde kamu yararına olan hiçbir şeyi küçük görmemek
daha akıllıca bir davranıştır.

Hadisten Öğrendiklerimiz

  1. Müslümanların yollarının temiz tutulması gereklidir.
  2. Müslümanlara zarar veren herşeyi ortadan kaldırmak ve on­lara fayda verecek işleri yapmak, büyük hayır ve mutlu neticelere götürücü iyiliklerdir.
  3. Samimiyetle yapılan küçük ve basit iyilikler bile insana cenneti kazandırabilir.
  4. Müslümanlar huzur işçileridir.
  5. Ağaç dikmek iyi bir amel olma­sına rağmen, gelip geçene zarar veren ağacı kesmek de iyi bir ameldir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halis Özdemir Arşivi
SON YAZILAR