Renklerin İnsan Psikolojisine İzdüşümü
Renk kavramı eski çağlara kadar dayanan iletişimde bir belirti, amblem, sembol olarak kullanılmıştır. Kullanım alanları çok geniştir ve eski çağlardaki insanlar genellikle şu amaçlarla kullanmışlardır: Dini mekanlarda görselliğin daha etkileyici olması, düşmanlardan saklanmak ve güvende olmak, hoşa gitmek, göze güzel görünmek, ilgi çekmek vb.
Renkler insan psikolojisi üzerinde; yediğimiz yiyeceğin renginden, giydiğimiz kıyafetin rengine, aldığımız üründen, arkadaşlık ilişkilerimizde ve kullandığımız alanlara kadar çok geniş bir yer kaplamaktadır. Renklerin kendine özgü taşıdığı bir mana ve zihinsel olarak oluşturduğu etkiler bulunmaktadır. Her bir rengin taşıdığı mana kendi içerisinde kültürel ve yaşanılan bölgeye göre değişkenlik göstermektedir, sözel olmayan bir iletişim biçimidir. Bu nedenle bir toplumun ya da bireyin kullandığı renge göre verilmek istenen mesaj da farklılık göstermektedir.
İnsan psikolojisini önemli derecede etkileyen renkler kadar tonlarının da önemi büyüktür. Renk tonlarındaki farklılıklara göre bireylerde mutluluk, hüzün, rahatlama veya gerilim vb. gibi duygusal etkiler görülebilmektedir. Aynı zamanda renk ve ton seçimleri bireylerin kişilik özellikleri, yaş ve cinsiyet, kullanım alışkanlıkları, moda, anlık seçimler olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Renkler, alt ve üst tonları duyguları, insan fizyolojisini ve psikolojik iyi oluş halini ruhsal açıdan harekete geçirmektedir.
Psikolojik olarak ise renkler, insan davranışlarına etki etmektedirler. Tüketimde, satın alma konusunda karar vermeden, siyasi seçimlerdeki tutumlara kadar etki edebilmektedir. Renkler, sıcak ve soğuk renkler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Sıcak renkler; sarı, kırmızı, turuncu, kahverengi iken soğuk renkler ise mavi, yeşil, sarı, mor olarak bilinmektedir. Sıcak renklerin bireyler üzerinde enerji verici, harekete geçirici, dinçlik verici etkileri olduğu bilinirken soğuk renklerde ise rahatlama, gevşeme, sakinlik, güvende hissetme gibi duygular meydana getirdiği görülmektedir. Sıcak ve soğuk renklerin anlamları coğrafi bölgelere ve ülkelere göre farklılık göstermektedir. İklimsel olarak soğuk yerlerde yaşayan bireylerde yoğunluk olarak mavi, mor gibi soğuk renklerin kullanıldığını; sıcak iklimde yaşayan bireylerde ise kırmızı, turuncu gibi renklerin kullanıldığı bilinmektedir.
Ayrıca renklerin eğitim kurumlarında da öğrencileri aktif hale getirecek canlı renk kullanımları olduğu bilinen bir konudur. Dersliklerin, koridorların, okulun dış cephesinin, ilk-ortaokul- lise kademleri gibi alanlarda da formaların renkleri bu konuya ışık tutmaktadır.
RENKLERİN ANLAMLARI
Beyaz: Temizlik, sadelik, iyilik, aydınlık, huzur, sakinlik ve saf duyguları ifade etmektedir. Denge rengidir. Adalet, eşitlik, bağımsızlık, tarafsızlık gibi anlamları da bulunmaktadır.
Siyah: Hakimiyet, otorite, matem, karamsarlık, umutsuzluk, kötülük, saldırganlık duygularını çağrıştırmaktadır.
Kırmızı: Saldırganlık, sevgi, aşk, heyecan gibi duyguları aktive etmektedir.
Sarı: Neşe, iyimserlik, merhamet, sıcaklık gibi duyguları ifade etmektedir.
Mavi: Huzur, sonsuzluk, sakinlik, güven duygularını harekete geçirmektedir.
Yeşil: Yenilenme, rahatlama, sakinliğin rengidir.
Turuncu: Birlik ve beraberliği temsi
l etmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.