Ferit Hepokur

Ferit Hepokur

Yardım yapmak yetmez

Yardım yapmak yetmez

Ülkemizde ve şehrimizde bir sıkıntıyı net bir şekilde görüyorum. Huy haline gelmiş bu artık. Aslında birçoğumuz görüyoruz. Sıkıntı şu; sorunu görmezden gelme, sorunu erteleme, problemleri halının altına süpürme. Bizim Konya’da bununla ilgili deyimler var. Pek sık dile getirildiği için bir de ben yazmak istemiyorum.

Memlekette insanlar adeta devekuşu misali kafasını kuma gömüyor da beden dışarıda. Hayattan şunu öğrendim; Zamanında çözülmeyen sorunların çözümü zorlaşır ve hatta imkânsızlaşır. Tefecilik, kaçakçılık, yolsuzluk ve madde bağımlılığı gibi konular ülke genelinde çözülemiyor bir türlü maalesef. Evveliyatında tefeci sayısı sayılıydı. Şimdi ne kadar? Binlerce. Bir de hiç beklemediğimiz adamlar çıkabiliyor bazen. Paradan para kazanmak haramdı oysaki. Bunlar olup biterken herkes de sessiz. Haramzadelik bitmiyor.

Mübarek Ramazan ayındayız. Hayırseverlerimiz şehrimizde yardımda yarışıyor adeta. Bu açıdan baktığımızda güzel bir şehiriz. Kolilerce gıda yardım paketleri, giyim yardımları ve birçok yardım ulaştırılıyor ihtiyaç sahiplerine. Çok güzel. Yıllardır bu böyle. Ama şunu düşünüyorum; yoksulluk, fukaralık neden artıyor? Ardı arkası gelmiyor. Bitmek tükenmek bilmiyor. Bu kadar yoksulluk neyin nesidir?

Ekonomide yaşanan gelişmeler ile ilgili defalarca yazdım malumunuz olduğu üzere. Yoksullukla, fukaralıkla mücadeleye muhakkak değinmişimdir. Yeterince değinmediysem bir kez daha değineyim. Zor durumda olana, yardıma muhtaç olanlara yardım edilir ve edilmelidir de. Fakat yardıma muhtaç insanların fazlalığını görünce ürkmemek elde değil. Yapılan yardımların yoksulluğu bitirmediği aşikar. Konya’da da bu böyle, her yerde de bu böyle. Demek ki yardım yapmak çözüm değil. Çözüm ne? İstihdam yaratmak.

İş adamları koli dağıtıyor. İyi, güzel. Dağıtsın. Ama bitmiyor yoksulluk. Yanında bir kişi daha çalıştırmanın hesabını yapmak şöyle dursun, ‘Yanımda Afgan, Suriyeli çalıştırayım, bunun üzerinden de böylece üç, beş kuruş kar edeyim’ düşüncesi ile hareket eden nasıl iyilik yapabilir ki? Biter mi böyle yoksulluk? Bitmez. Azalır mı? Azalmaz. Halbuki en etkili yardım istihdam sağlamak. Sosyal yardımla bir yere kadar…

Sağlıcakla kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ferit Hepokur Arşivi
SON YAZILAR