Ferit Hepokur

Ferit Hepokur

Gıda terörüne geçit verilmemeli

Gıda terörüne geçit verilmemeli

Son günlerde gündem ekonomi. Vatandaşın gündemi her zaman ekonomi. Vaziyet böyle olunca bize de elimizden geldiğince, dilimiz döndüğünce, vaktimiz nispetince ekonomi üzerine yazmak düşüyor.

Ekonomide sıkıntı çeken, geçim derdi yaşayan vatandaş, artık her şeyi irdeliyor. ‘Şu niye şöyle oldu? Bu niye böyle oldu?’ diye. Hal böyle olunca yetkililer kolları iyice sıvadı denetlemeler başladı. Memleketin dört bir yanında denetlemeler devam ederken, yetkililer başta temel gıda maddelerine fahiş fiyat uygulayan marketler olmak üzere birçok işletmeye çatır çatır ceza yazdı. Vatandaş, “İndirim zannettiğimiz bindirimmiş” diye farkına varınca bir şeylerin, artık piyasa araştırması yaparak alışveriş yapmaya başladı. E ne yapsın? Geçim zor.

Peki gelelim şimdi ‘Zincir marketler için verilen cezalar yeterli mi, değil mi?’ konusuna. Bu soru bir muhabbet esnasında da soruldu orada cevaplamıştım. Sizlerin huzurunda bir kez daha cevaplayayım. Şahsen bu para cezalarının yeterli olmadığını düşünüyorum. “Ne yapacaksın canımızı mı alacaksın?” diyebilir birileri. Vaziyeti Allah biliyor, kul da biliyor, neyi saklayacaksınız? Millete fahiş fiyat uygulayan marketler tabiri caizse voleyi vurmuş, köşeyi dönmüş, kazanacağını kazanmış. Dokunur mu para cezası? Dokunmaz.

“Peki, ne cezası verilmeli para cezası yeterli değilse?” diyeceksiniz. Yahu kardeşim bu memlekette bir tepsi baklava çalan 15 sene cezaevinde yatıyor. Haksız kazancın cezası da büyük olmalı. Hep söylenir ya, “Tarlada şu kadar markette bu kadar, tarlada 5 markette 15” diye. Bu da yetmezmiş gibi bir süredir ifşa ediliyor; ambalajda yazıyor 500 gram bir tartıyorsun 350-400 gram. Millet bunun farkına vardı. Vardı varmasına da birileri hala buna devam ediyor utanmadan, sıkılmadan. Sen kalkacaksın temel gıda ürünlerini ucuza kapatacaksın, tesisinde ambalajlayacaksın, gramajı da düşürüp piyasa süreceksin, vatandaştan para alacaksın. Ne güzel tezgah vallahi. Bunun adı terördür. Gıda terörüne geçit verilmemelidir.

Ha şu da var; vatandaş da fahiş fiyat uygulayan marketten alışveriş yapmasın. Millet takır takır deşifre ediyor böyle yerleri. Gidilmesin, alışveriş yapılmasın. Yukarıda da belirttim, insanlar artık piyasa araştırması yapıyor alışveriş yapmadan evvel. Yapmayan da onlar gibi yapsın.

Haksız kazançlara son verilmesi, önüne geçilmesi dileğiyle… Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ferit Hepokur Arşivi
SON YAZILAR