Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

 İyi bir lider nasıl olmalı?

 İyi bir lider nasıl olmalı?

Liderlik malum olduğunuz üzere sonradan öğrenilen bir yetenek değildir. Doğuştan varsa vardır. Zaman zaman ülkelerde yaşanan sorunların en önemli nedenlerinden birisi yönetimdeki zafiyettir. O sorun giderildiği anda aslında ülkenin birçok sorunu da çözümlenmiş olur. İşte bu gibi durumlardaki en önemli ayrıntı lider ayrıntısıdır.

O zaman bilinmesi gereken en önemli konulardan birisi “iyi bir lider nasıl olmalıdır” konusu olmalıdır. Biz ülke olarak bu konuda şanslıyızdır.

İyi bir lider; öncelikle iyi bir idareci olabilmeli. Yani idare etmeyi bilmeli. Çünkü iyi bir idarecinin olduğu yerlerde çok fazla kavga çıkmaz. Çünkü iyi bir idareci, kavgaya yönelecek iki kişinin de olumlu yanlarından, olumlu bir sonuç çıkarmayı bilir. Ve ortamı yatıştırabilir.

İyi bir lider, empati yapabilmelidir. Kendisini karşısındakinin yerine koyup, o şekilde düşünebilmelidir. Karşısındaki gibi düşünebilen bir insan karşısındakinin yaptığı yanlışa bile anlayış gösterebilir.

İyi bir lider, kindar olmamalıdır. Kendisinin de zamanında yaptığı hatalardan ders çıkarabilen bir lider, karşısındakinin hatalarını da hoş görebilir. En azından görmezden gelebilir. Bu sebeple de her zaman oturup konuşabileceği bir ortamı kendisine yaratabilir.

İyi bir lider, kin tuttuğu zaman, arkasındaki insanların da onunla beraber kin tutacağını bildiğinden, ortamın gerilmemesi açısından kin tutsa bile belli etmez.

İyi bir lider, kendisinin de hatalı olabileceğini düşünen insandır.

İyi bir lider, sürekli kendini savunmaz.  Kendini savunabileceği ortamı yaratmamayı yeğler.

İyi bir lider, arkasındaki insanları herhangi bir özelliğinden ötürü ayırmaz, bölmez. Arkasındaki her insana, kendini destekleyen her insana eşit mesafede yaklaşabilir.

İyi bir lider, yalan söylemez… Ona destek verenleri kandırmaz.

İyi bir lider sonuç olarak insani vasıfları önde olan ancak diğer insanlardan kendi istemden ayrışabilen insandır.

Türk halkına ne mutlu ki; böyle bir lideri gördü, onunla yaşadı ve onu 132 yıldır yaşatmasını bildi. Toplumlara bu şekilde lider yüzlerce yılda 1 kere gelirmiş. Bu nasibi Türk toplumu aldı.  Yüzlerce yıldır bir daha da bırak Türk toplumunu dünyadaki hiçbir toplum böyle bir lider ağırlayamadı.

Ve bu liderin çok önemli bir sözü vardır: “Dünyaya gelmiş en muhteşem insan Hazreti Muhammed’dir” diyor…

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR