Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Dış işleri bir türlü olmadı

Dış işleri bir türlü olmadı

2002’den bu yana süren AK Parti iktidarlarının bir türlü üstesinden gelemediği Türkiye sorunları bence en başta Milli Eğitim sorunu, ikincisi de Dış İşleri sorunudur. Bu konuya AK Partili yöneticilerin bile çok itiraz edeceklerini sanmıyorum işin doğrusu…

Bununla ilgili CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt güzel bir çalışma yapmış. Bozkurt, çalışmasında Türkiye Cumhuriyeti’nin dış ilişkilerindeki bazı önemli mihenk taşlarını ele almış.

“1924’te, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni kurulmakta olan Milletler Cemiyeti' ne ( BM ) üyelik başvurusu yapması önerilir. Gazi " Davet etsinler düşünürüz " der, davet gelir, Mecliste tartışılır ve Türkiye Cumhuriyeti, BM üyeliğini kabul eder.”

“1936’da İtalyan büyükelçi Ata’nın huzurunda haddini aşar, Mustafa Kemal " Bir dakika ekselans" der, içeri geçer, Mareşal üniforması ile odaya döner, oturur koltuğuna ve " Şimdi söyleyin ekselans" der.”

1938’de hasta yatağından kalkıp trenle Adana' ya giden Atatürk, o haliyle 8 saat komutanlarla dimdik Ordu resmigeçidini izler, 1 yıl sonra tek kurşun atılmadan Hatay anavatana katılır.”

1964’te ABD Başkanı L. Johnson, Amerikan yardımı silahların Kıbrıs' da kullanılamayacağı yönünde bir demeçle Türkiye'yi tehdit eder, Başbakan İnönü mektup yazar " Yeni bir dünya kurulur, Türkiye orada yerini bulur"

1973’te ABD Türkiye'nin haşhaş ekim alanlarını uyuşturucu kaçakçılığına zemin oluşturduğu gerekçesiyle kısıtlamıştır. Başbakan Ecevit, " Bu ulusal egemenlik sorunudur" der ve ABD' ye rağmen yasağı kaldırır.

1974’te ABD Kıbrıs'taki Sampson darbesine örtülü destek verip Yunan cuntası ile birlikte hareket eder, Başbakan Ecevit birkaç günlük görüşme trafiğinden sonra ABD temsilcisi C. Vance makamda görüşme için beklerken harekât emrini verir.

1994’te Kıbrıs' ta bayrağımızı gönderinden indirmeye kalkışan haddini bilmeze haddi bildirilir, bayrağımıza uzanan el kırılır.

1999’da Kara Kuvvetleri komutanının Suriye sınırında verdiği iki satırlık demeç, Hafız Esad'ın 15 yıl hamilik ettiği Öcalan'ı sınır dışı etmesine yeter.

2002’de ABD Irak' a müdahaleye hazırlanmaktadır, İncirlik' i kullanmak ve topraklarımızda asker konuşlandırmak, liman ve havaalanlarımızı kullanmak için izin ister, Ecevit Başbakanlığındaki DSP - MHP - ANAP koalisyon hükümeti sorunun barışçı yollarla ve bölge ülkelerinin katılımı ile çözülmesi gerektiğini ileri sürerek ABD ye izin vermez.”

Peki, AK Parti döneminde neler olmuş kısaca ona da bakalım: “2003 yılında askerimize çuval geçirme olayı dün gibi aklımızda. 2006’da PKK kamplarını temizlemek için harekat başlamışken Hindistan’da bulunan ABD savunma bakanının demecinin ardında harekat durdurulur. 2014’teki Musul büyükelçiliğimizin IŞİD tarafından işgali daha yeni olan bir olay.” Bunların dışında “sıfır sorun” mevzusunun geldiği durumu, Cumhurbaşkanının cenaze için gittiği ABD’de karşılanmasını daha doğrusunu karşılanmamasını başka bir yazımda aktarayım. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR