Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Anayasa sıkıntılı süreç?

Anayasa sıkıntılı süreç?

Bugün birkaç konuyu beraber değerlendirelim. Her zaman olduğu gibi yorumlar size ait. İlk açıklama CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’dan: “Kapımız Başbakan’a açık” diyor. Ortada bir Anayasa görüşmeleridir gidiyor ama her ne hikmetse Anayasa görüşmelerinde de beklenen AK Parti’nin taslağı. Halbuki Anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu tüm partiler kabul etmiyor mu? Peki diğer partilerin neden bir Anayasa taslağı yok acaba?

 

Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin geçtiğimiz hafta yaptıkları görüşmede vardıkları mutabakatın ardından Anayasa'da yapılacak başkanlık düzenlemesi için gün saymaya başlandı. AK Parti'nin hazırladığı teklifin, MHP tarafından da en geç hafta ortasına kadar değerlendirilmesi bekleniyor. İki parti arasında yapılacak görüşme sonrası teklifin hafta sonuna kalmadan Meclis’e sunulması, önümüzdeki ay Anayasa Komisyonu'nda masaya yatırılması, Ocak ayında Genel Kuruldan çıkarılması, nisan-mayıs döneminde de referandumla halka sunulması planlanıyor.

 

Peki acaba bu kadar kolay mı geçecek bu görüşmeler, bir bakalım?

 

TBMM'de geçtiğimiz gün 14 yıllık AKP iktidarları döneminde hiç yaşanmamış bir ilk yaşandı. TBMM Adalet Komisyonu'nda AK Partili avukat kökenli üyeler, sadece hukuk fakültesi mezunlarının uzlaştırmacı olması için muhalefetle ortak hareket ettiler.

 

AK Parti milletvekilleri Murat Göktürk, aynı zamanda komisyon başkanı olan Ahmet İyimaya ve CHP’li milletvekilleri Cemal Okan Yüksel ve Namık Havutça gibi isimler beraber hareket ederek CHP’nin önergesini kabul ettiler.

 

CHP önergesi oylandı. AKP’li üyelerden de el kaldıran olunca Bakan Bozdağ, “Meslek dayanışması yapıyorsunuz, yanlış yapıyorsunuz. Genel kurulda değiştiririz onu” diye uyardı.

 

Yani buradaki konu arabulucularla ilgili bir konuydu ve burada AK Partili milletvekilleri kendi düşüncelerine göre hareket ederek CHP’nin verdiği önergeyi desteklediler. Bunun karşılığında Bakan’ın “tehditlerine” bile aldırış etmediler.

 

Şimdi ki anayasa ve başkanlık konusu çok daha önemli bir konu ve acaba AK Parti milletvekilleri ne yapacaklar?

 

Kısaca söylemek gerekirse Anayasa değişikliği çalışmaları ve başkanlık talepleri çok ilginç şeyler ortaya koyacağa benziyor. Hep beraber izleyeceğiz ancak umut edelim başkanlık konusu tek talep olmasın ve ülkenin geleceğini tehdit eder bir hale dönüşmesin.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR