Emel Şerife Hasçağan

Emel Şerife Hasçağan

Emeğe saygı lütfen!

Emeğe saygı lütfen!

Emeğe saygı lütfen!

Hepimiz dışarıya çıktığımızda büyük büyük AVM’lerin, kocaman apartmanların, lüx mü lüx arabaların yanında demir kolçaklı arkasında çuvalı bağlı arabaları çekerek kağıt, plastik,demir vb eşya toplayan kardeşlerimizi, ağabeylerimizi, ablalarımızı görürüz.

O insanlar, gördüğümüzde yüzümüzü çevireceğimiz, ürkeceğimiz, değersiz kılınacak insanlar mı ? Hayır dediğinizi işitiyorum; çok da haklısınız, değiller. Onlar emek sınıfının içindeki temiz, güzel yürekli insanlar. Neden biliyor musunuz ? Çok değerli bir sebebi var. Onlar, tüm gelişmiş toplumlarda kültürel ve ekonomik bir kazanım olan ‘geri dönüşüm’ dengesini gerçekleştiriyorlar.

Bu güzel yürekli insanlar ailelerine ve kendilerine bakabilmek uğruna sabahın köründen akşama kadar  20-30 TL kazanabilmek için çalışıyorlar. Ne büyük fedakarlık öyle değil mi ?

Bu insanlar bu işi yaparken aslında hepimizin hayatını güzelleştiriyorlar. Nasıl mı ?  Geri dönüşüm ile elbette. Bakınız; Norveç, Finlandiya, Japonya bunların en güzel örneklerinden bir kaçıdır. Bu ülkelerde geri dönüşüm, ülke kalkınması adına en önemli basamakta yer bulur kendine. Toplumsal bir kültür haline gelmiş durumdadır.

Kağıt toplayıcılar sayesinde kaç tane ağacı kurtardığımızı hesap edebilir miyiz ? Ya da topraklarımızı mahveden kaç ton plastiği topraktan kurtardığımızı ? Peki ya kaç ton teneke yeniden dönüştürülüp bizlerin hizmetine sunuluyor ? Ya ekmekler…

Bu insanlar böyle anlamlı işler yaparken bizlerin yapması gereken onların yaptığı işi, ülke kalkınması ve toplumsal düzen adına gerçekleştirilecek sosyal projelerle iyileştirici adımlar atılması gerekmez mi ? Kağıt toplayıcıların tespiti, güvence altına alınması ve bu işin ülke yararına geliştirilmesi zor olmamalı ?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel Şerife Hasçağan Arşivi
SON YAZILAR