Ali Sait Öğe

Ali Sait Öğe

Kaçak, 'Tütün' olunca bişi yok…

Kaçak, 'Tütün' olunca bişi yok…

Gerek ulusal kanallarda gerek yerel basında hemen her gün Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Ekipleri'nin başarı ile sonuçlanan, 'Kaçak Sigara' operasyonlarının haberlerini görmek mümkün.

Kaçak sigaradan elde edilen gelirin neredeyse tamamının terör örgütlerine destek olduğunu bilen ve bu manada hiçbir olumsuzluğa geçit vermeyen Emniyet Güçlerimizi tebrik ediyorum.

Kaçak sigara konusunda yıllardır hayata geçirilen mücadele bence oldukça etkili olmuş ve kaçak sigara haberleri azalmaya başlamıştı.

Kaçak sigara ve bağlantıları konusunda başka bir şey söylemek istemiyorum bunu herkes biliyor artık.

Benim bu gün üzerinde durmak istediğim konu kaçak sigara değil piyasada neredeyse mantar gibi türeyen ve büyük bölümünü Suriyelilerin oluşturduğu tütün satıcıları.

Özellikle eski garaj civarında, şu bizim meşhur 'Suriye Mahallesi (!)' nde iş yerleri kimsenin dikkatini çekmiyor mu?

Bu tütünler nereden geliyor? Adıyaman ve bölgesinden gelen tütünler hariç tütünlerin tamamı denetleniyor mu?

Yasal olanların yanı sıra kaçak sigaraların geldiği yerlerden de tütün  geliyor endişesi var içimde.

Özellikle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın üzerinde hassasiyetle durduğu ve büyük oranda başarı sağladığı sigara yasağı tavizsiz uygulanırken hatta sigarayı bırakan tiryakilere ödül bile verirken, kaçak sigara ile ilgili operasyonlar aralıksız devam ederken bu tütün satıcılarının mantar gibi türemesinin izahını kim nasıl yapacak merak ediyorum.

Büyükşehir ve Merkez İlçe Belediyelerimiz bu işyerlerine ruhsat verirken! bu durumu göz önüne almıyor mu?

Tütünlerin nereden nasıl ve hangi yolla geldiği konusunda yeterli bir araştırma yapılıyor mu?

Tütünlerin ne kadarı kaçak ne kadarı yasal bileniniz var mı?

Sigara tiryakisi dar gelirli vatandaşların aşırı rağbet gösterdiğini bilen tütün satıcıları artık sadece tütün satmakta kalmayıp tütünleri sigaralar içerisine sararak poşetler içerisinde tütün değil de sigara olarak satmaya başladılar.

Yani kaçak sigaraların yasal görüntülü paketleri(!)

Bilmiyorum bu konuda yanlış mı düşünüyorum. Türkiye'de tütün üreticisi çiftçilerimiz yaşadıkları sıkıntı yüzünden zor günler yaşarken çoğunun nereden geldiği belli olmayan bu tütünler kendi çiftçimize vurulan bir darbe değil mi?

İşin en ilginç yanı ise ne biliyor musunuz?

Normal bir markette, bakkalda bayide sigara teşhiri yasak iken, sigaralar kimsenin görmediği kapalı dolaplar içerisinde tutulurken bu arkadaşlar kendi sardıkları sigaraları ve tütünleri iş yerinin önünü tamamen işgal ederek koydukları masalar üzerinde alenen satıyor.

Bir bakkala açıkta sigara satıyorsun diye uyarıda bulunan hatta ceza bile yazan yetkililerin, yetkileri bu alanlarda geçerli olmuyor mu? İşyerlerinin önünün masalar ile işgal edilmesi karşısında neden bu kadar duyarsız kalınıyor?

Valla birileri çıkıp bu işe bir dur desin, yoksa göz ardı edilen bu ihmal Allah korusun ilerde daha büyük riskleri beraberinde getirir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Sait Öğe Arşivi
SON YAZILAR