Ahmet Ünver

Ahmet Ünver

Pandemi ile Gelen Metaverse!..

Pandemi ile Gelen Metaverse!..

Covid-19 pandemisi mil­yonlarca insanı evden çalışmaya teşvik etme­siyle, dijitalleşme çaba­ları büyük ivme kazanmıştır! Bir­çok şirket, evden çalışanlar için ofisteki çalışan etkileşimini dijital olarak kopyalamaya çalışıyor!

DW (Almanya’nın Bonn ve Berlin kentlerinden yurt dışına 30 farklı dilde radyo, televizyon ve internet üzerinden yayın yapan medya kuruluşu ) evden çalışanlar için, iş arkadaşları arasında gündelik sohbeti teşvik etmeye yarayan mola odası ve koridor adı verilen resmi sohbet odaları kullanmaya başlamıştır!

Geçtiğimiz aylarda, Facebook, meta-verse adlı yatırımı tanıtması ile bu yeni teknoloji dünyada bir anda gündem olmuştur! Facebo­ok CEO’su Mark Zuckerberg, şu anda interneti dolduran standart iki boyutlu web sayfalarıyla, meta-verse fikrini karşılaştırırken; Sadece içeriği görüntülemiyorsu­nuz, içindesiniz, tanımını yapmış­tır! Peki, nedir bu meta-verse? Meta-verse, dijital gerçeklik alanı olarak tanımlanabilir! Sosyal medya, artırılmış gerçeklik, çevri­miçi oyun ve kripto para birimlerinin özellikleriyle birleştirilen ve kulla­nıcıların sanal olarak hareket etmelerine, etkileşimde bulunmala­rına olanak tanıyan bir konsept ortaya çıkıyor!

Meta-verse; meta (öte) ve universe (evren) sözcüklerinin anlamlarının karışı­mından türetilen yeni bir sözcük! Tüm sanal dünyaların, artırılmış gerçeklik ve internetin toplamı dâhil olmak üzere, geliştirilmiş fiziki gerçeklik ve fiziki olarak kalıcı sanal alanın yakınsamasıyla oluş­turulan kolektif bir sanal paylaşılan alandır!

Meta-verse terimi ilk defa bilim kurgu yazarı Neal Stephenson tarafından 1992 tarihli “Snow Crash” adlı romanında ortaya çık­mıştır! Snow Crash'te Meta-verse, arttırılmış gerçeklik teknolojisiyle donatılmış kullanıcılar tarafından deneyimlenen devasa popüler bir sanal dünyadır!

Meta-verse, gerçeğe yakın sanal dünya, içindeki toplumun karar ve eylemlerine bağlı şekilde sürekli olarak büyür ve gelişir!

İnsanlar tamamen sanal olarak yani sanal gerçeklikle girebilecek, artı­rılmış ve karma gerçeklik yardımıy­la fiziksel alanlarında onun bölüm­leriyle etkileşime girebilecek! Meta-verse, internette gördük­lerimizden daha fazla sayıda ve çeşitlilikte fırsat üretebilir! Block- chain teknolojisi ile birlikte, ödeme işlemleri, kimlik doğrulama, işe alımlar, reklamlar, içerik oluşturma, güvenlik ve benzeri her şeyi yönet­mek için yeni şirketler, ürünler ve hizmetler ortaya çıkacaktır! Meta-verse, mevcut çevrimiçi platformlar, kullanıcılara belirli hizmetler ve belirli sınırlar içeri­sinde özgürce hareket etmeleri­ne izin verir! Kullanıcıların kendi içeriklerini oluşturmalarına ve geniş çapta erişilebilir bir dijital dünyada özgürce dağıtmalarına izin vere­cek.

Meta-verse kullanıcıları, tüm de­ğişiklikleri gerçek zamanlı olarak yaşayacak! Bir kullanıcı herhangi bir değişiklik yaparsa, bu değişik­lik kalıcı olacak ve hemen herkes tarafından görülebilecek! Kalıcılığı ve birlikte çalışabilirliği, kullanıcıla­ra modern internete kıyasla daha fazla kimlik ve deneyim sürekliliği sağlayacaktır.

Meta-verse, çalışması için sayısız yeni teknoloji, protokol, şirket, yenilik ve keşif gerekecektir!

Meta verse için şu anda var olma­yan bir altyapı gerekiyor! Çünkü internet bu deneyime yakın bir şey için tasarlanmamış ve dosyaları bir bilgisayardan diğerine paylaşmak için tasarlanmıştır!

Meta-verse, tam olarak işlevsel olması için muhtemelen onlarca yıl var gibi! Bloomberg Intelligen- ce, Temmuz ayındaki tahminine göre, henüz yeni bir girişim olan meta-verse, 2024 gibi erken bir ta­rihte 800 milyar dolarlık bir pazara dönüşebilir, diyor!

Sonsuz Kudret Sahibi Yüce Allah, tez ve anti-tez olarak dünyayı insanlığın hizmetine sunmuştur! Tez insan ve anti tez ise iblis yani luciferdir! Sentez ise eşrefi mahlûkat olarak yaratılan in­sanın kâmil ve iyi insan olması ve Cennette Allah ile müşerref olmasıdır!

Lucifer çocukları dünya yaratıl­dığı günden bu günlere kadar yerkürede tanrıcılık oynamaya devam ermiştir! Dünya durduğu sürece de devam edecekler! Yeryüzünde her tanrıcılık oy­nadıkları dönemlerde, Sonsuz Kudret Sahibi Yüce Allah, yeni bilgi ve peygamberi vasıtası ile lucifer çocuklarını yer ile yeksan etmiştir!

Lucifer çocukları, Meta-verse ile insan için sanal bir dünya yarat­tıklarını, fiziki dünyada yaptıkları her şeyi burada yapabileceklerini ve sadece haz peşinde sanal bir insan yaratmaya çalışmaktalar! Başarabilirler mi? Hiç sanmıyo­rum! Hamuru ve mayası toprak olan eşrefi mahlûkat insanı, yara­tılışın temeli tez ve anti-tez çerçe­vesinde, topraktan koparmaya ve esfel-i safilin derekesine atmaya çalışıyorlar! Başaramayacaklar!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Ünver Arşivi
SON YAZILAR