Ahmet Ünver

Ahmet Ünver

Casus Yazılım ve İzleme & Dinleme!

Casus Yazılım ve İzleme & Dinleme!

Birey olarak şunu bilmekte fayda vardır! Aklımıza gelebilecek her nesne yani akıllı telefon, bilgisayar, ev sistemleri, temizleme robotları, dekoder, buz dolabı ve akıllı televizyonlar ne varsa takip edilebilir ve izlenebilir! Nasıl yani dediğinizi de duyar gibiyim!

İşlerimizi kolaylaştırması için evimize aldığımız tüm teknolojik ürünler bulunduğu ortam ile ilgili üreticisi ya da bağlı olduğu bir istihbarat birimine veri aktarmaktadır!

Casus yazılımlar ile ziyaret edilen web siteleri, indirilen dosyalar, konum,  akıllı telefon, e-postalar, rehber, ödeme bilgileri ve hatta hesapların şifrelerini izleyebilir! Şimdi, bu kadar bilgiyi ne yapacaklar, dediğinizi de duyar gibiyim!

Casus yazılımlar, kişinin etkinliklerini izleyip raporlamak ve bir üçüncü tarafa bilgi vermek için bilgisayar ya da telefonuna gizlice bulaşan yazılım olarak ifade edilebilir!  

Casus yazılım, genellikle kendini işletim sistemine bağlayarak, sinsi ve gizli bir şekilde, bellekte yerleşik bir program gibi arka planda çalışarak yapar! Bazen kendini masum bir dosya ve işletim sisteminin hayati bir parçasıymış gibi gösterir!

Casus yazılım, görünüşte meşru programlara eklenmiş olarak gelebilir! Yine de hileli indirme işlemlerine eklenmiş halde veya kimlik avı saldırısı yoluyla gelmesi de olasıdır!

Casus yazılım, kişiyi izlemek için başka biri tarafından kasıtlı olarak kurulabilir! Telefonun ekran kilidini kullanmamız gerektiği nedenlerinden biri budur! Cihazı yetkisiz erişime açık bırakmamalıdır!

Casus yazılım,  yüklediğimiz bir program veya uygulamayla birlikte gelebilir! Genellikle indirme yöneticileri, kayıt defteri temizleyicileri gibi faydalı bir yazılım kılığına girmiş programlar aracılığıyla indirilir! Bazen, video oyunları ile birlikte gelir!

Casus yazılım, kimlik avı yoluyla yayılabilir! Tıklandığında casus programı indiren bağlantı içeren e-postalar gönderebilir! Sahte bir web sitesi aracılığıyla bulaşabilir! Saygın bir kuruluşa aitmiş gibi görünen ancak gerçekte sahte ve bağlantıları casus yazılımı indirmeye veya tarayıcıya yüklemeye başlayacak bir web sitesi gibi!

Suç işleyen kişilerin tedirgin olması doğaldır! İşinde ve aşında bir vatandaşın dinleniyor veya takip ediliyor muyum gibi bir algısı olmamalıdır! Takip edildiği ya da izlendiğini düşünenler genellikle şüpheli  durumdaki kişilerdir!  

Devlet vatandaşın özel yazışma veya konuşmaları ile ilgilenmez! Devletin başkaca işi mi yoktur! Fakat bir kişi terörist ya da ülkesine ihanet edecek durumda, devlete ve kamu düzenine karşı bir faaliyeti, konuşması veya paylaşımı varsa, tabii ki dinlenir, takip edilir ve incelenir! Normal olan da budur!  

Devlet durup dururken vatandaşın Whatsapp ya da diğer sosyal medya bağlantılarında neler yazdığı ya da paylaştığına bakmaz ve takip etmez!

Devlet, vatandaşın ailevi ya da özel yatak odası ilişkilerini takip etmez! Ne zaman, kişi devlet ve milletine karşı ihanet ya da hainlik veya sosyal düzeni bozma peşinde olduğu takdirde takibe girmesi, izlenmesi ve devlet olmanın gereği olarak önlem alınması kadar doğal bir şey yoktur!

Devlet sistematiğinde, kişi saldım çayıra Mevla gayura bir hayat yaşayamaz! Devlet, varlığı ve toplumun huzuru ve barışı adına, şüphelendiği her bir vatandaşı takip ve izlemeye almak zorundadır! Aksi halde toplumsal barış ve huzuru temin edemez! Aksi halde küresel ve emperyalist güçlerin kontrolündeki kişilerin neler yapabileceğini de öğrenemez ve önlem alamaz!  Peki, bölgemizdeki ülke ve toplumlar neden ve nasıl karıştırılmakta ve bu ülkelere neden ve nasıl çökülmektedir?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Ünver Arşivi
SON YAZILAR