Tuğba Turgut

Tuğba Turgut

Yağ yakıcı etkisi ile greyfurt

Yağ yakıcı etkisi ile greyfurt

Kış aylarının vazgeçilmezi greyfurt vitamin ve mineral deposudur. Greyfurt ülkemizde acı tadı sebebiyle portakal ve mandalinaya göre daha az tüketilmektedir. Genellikle suyu sıkılarak tüketilen greyfurt düşük kalorili ve bol liflidir. Lif bakımından zengin olması bağırsakların çalışmasına yardımcı olmakta ve kolay dışkılama sağlamaktadır.

Greyfurt ‘’süper besin’’ olarak adlandırılmaktadır. C ve A vitamini, demir ve kalsiyum bakımından zengindir. İyi bir bağışıklık güçlendiricidir. Ayrıca içeriğindeki A vitamini ile göz sağlığına iyi gelmektedir. Glisemik indeksi düşük olan greyfurt kan şekerini dengeleyici etkiye sahiptir. Şeker (diyabet) hastalığı olan bireyler gönül rahatlığı ile greyfurt tüketebilir. Kanda yağları azaltıcı etkiye sahip olması ile yüksek kolesterol ve tansiyon hastalıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca kanı temizleyerek kalp hastalığı, kalp krizi, felç riskini azaltmaktadır. Antioksidan bakımından zengin olup toksin atmaya yardımcıdır. İçeriğindeki C vitamini ile kolajen oluşumunu desteklemekte ve yaşlılık belirtilerini azaltmaktadır. Ayrıca yağ yakıcı etkisi ile zayıflama diyetlerinin olmazsa olmazıdır.

GREYFURTUN ZARARI

Greyfurt bazı ilaçlarla etkileşime girebilmekte ve ölümle sonuçlanabilen klinik tablo oluşturabilmektedir. Bu yüzden ilaç kullanan bireylerin greyfurt tüketmemesi gerekmektedir. İlaçlar karaciğer ve ince bağırsakta bulunan bir enzim tarafından parçalanarak vücuttan atılmaktadır. Fakat greyfurt ince bağırsaktan salgılanan enzimin etkisi yok etmekte ve ilacın parçalanmasını geciktirmektedir. İlaç kanda birikmekte ve ilaç zehirlenmesine yol açmaktadır. Greyfurtun etkisi bir saat veya birkaç gün sürebilmektedir. Bu yüzden ilaç kullanırken greyfurt tüketimine dikkat edilmelidir.

Greyfurtun fazla miktarda tüketilmesi karaciğeri yormaktadır. Çünkü greyfurt gibi meyvelerde bulunan şeker tüketilen şekerden (glikoz) farklıdır. Glikozun sindirimi ağızda başlamaktadır. Fakat meyve şekeri olarak adlandırılan fruktozun sindirimi midede başlamaktadır. Mideden ince bağırsağa geçen şeker daha sonra karaciğere normal şeker formuna çevrilmek üzere gönderilmektedir. Fazla tüketilen meyve ise karaciğeri yormakta ve karaciğer yağlanmasına neden olabilmektedir.

YAĞ YAKICI GREYFURT DETOKSU

Bir besini fazla miktarda tüketmememiz gerekir. Herşeyden kararında tüketmek vücudumuzun sistemini bozmayacaktır. İlaç kullanmayan bireylerin tüketebileceği yağ yakıcı detoks tarifi aşağıda verilmiştir.

GREYFURT DETOKSU

Malzemeler;

• 1 adet greyfurt
• 1 avuç taze nane
• 1 limon
• 1 çay kaşığı toz tarçın

Yapılışı;

1 adet greyfurtu ve limonun kabuklarını soyunuz. Bir kaba koyunuz. Daha sonra bir avuç taze nane, bir çay kaşığı toz tarçın ve bir su bardağı içme suyunu ekleyiniz. Blenderize ettikten sonra ara öğün olarak tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Turgut Arşivi
SON YAZILAR