Tuğba Turgut

Tuğba Turgut

Trichuris trichura (Bağırsak Kamçı Kurdu)

Trichuris trichura (Bağırsak Kamçı Kurdu)

Trichuris trichura insan kamçı kurdu olarak bilinen yuvarlak bir nematoddur. İnsanda trichuriasis’e neden olur. Parazit genellikle pembe renkte olup ön uçları ile konağa bağlanırlar. Boyutları 3 cm ile 5 cm arasındadır. Genellikle erkekler dişilerden daha küçüktür.

Dişiler içinde larva oluşmamış yumurta yumurtlarlar. Yumurtaların şekli limona benzemektedir. 50-54μmboyunda ve 20-23 μm enindedir. Sarı-kahverengi, portakal ya da kırmızı renktedir.

Dişi parazit günde 2000-10.000 arası yumurtalayabilir. Yumurtalar insan dışkısı ile toprağa geçer. 14 ile 21 gün sonra yumurta olgunlaşıp enfeksiyon yapacak hale gelir. İnsanların gelişmiş yumurtaları yutması ile enfeksiyon başlar. Yumurtalar bağırsakta açılır. Bağırsak mikroflorasını ve besinleri kullanarak çoğalır ve büyürler. Genellikle bağırsağın bazı bölgelerine yerleşirler. Bazı hastalarda tüm bağırsak ve anüse kadar olan kısım parazit tarafından işgal edilmiş olabilir. Burada hücre yıkımına ve hastanın bağışıklık sisteminin düşmesine neden olur. Hastada ishale ek kanama ve karın ağrısı görülür.

Trichuriasis enfeksiyonun derecesine bağlı farklı klinik belirtiler gösterir. Hafif enfeksiyonlar semptom vermeyebilir, ağır enfeksiyonlar sulu, mukuslu, kanlı, ağrılı ishale neden olabilir. Tedavi edilmezse anemi (kansızlık) , büyüme geriliği, hipoproteinemi, dizanterik ishal görülebilir.

Labaratuvar ortamında dışkıda yumurtaların görülmesi ile kesin tanı konur. Yumurta sayısı enfeksiyon şiddetini belirler. Dışkıda 10’dan az ise hafif enfeksiyon, 10-50 arasında ağır enfeksiyon ve 50’den fazla ise şiddetli enfeksiyon olarak tanımlanır. Bağırsak mukoza yüzeyinde erişkin parazitlerin görülmesiyle de tanı konulabilir. Tedavi antiparaziter ilaçlar ile olmaktadır.

Korunma Yöntemi

Yiyecekleri pişirmeden önce eller yıkanmalı ve uygun pişirme ısılarında iyice pişirilmelidir. Kişisel hijyene ek olarak ek olarak umumi tuvaletlerden uzak durmak gerekir. Ayrıca temiz tuvalet suyu kullanımı da uygulanabilecek en iyi korunma yöntemidir.

Sağlıklı Günler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Turgut Arşivi
SON YAZILAR