Mide gribine dikkat
Son zamanlarda hastanede acil servislere başvurularda mide-bağırsak problemleri sık görülmeye başlanmıştır.
Yapılan incelemede mide gribi olarak adlandırılan ‘norovirüs enfeksiyonu’ olduğu gösterilmiştir. Norovirüs hem çocuk hem yetişkinleri etkilemekte olup ishal salgınlarının en önde gelen nedenlerinden biridir.
İshal genellikle hafif ve kısa süreli olmaktadır. Fakat çocuk ve yaşlı gibi bağışıklığı zayıf bireylerde ciddi durumlara yol açabilmekte olup hastane yatışına neden olabilmektedir.
Enfeksiyon hastane, bakımevi, yolcu gemileri ve yemekli organizasyonlar gibi çeşitli ortamdan yayılmakla birlikte çocuk ve yaşlı dahil olmak üzere gezgin, asker, organ nakli olmuş bireyleri de olumsuz yönde etkilemektedir.
HASTALIĞIN BULAŞMA ŞEKİLLERİ
İlk bulaş şekli dışkıdaki virüsün ağız yolu ile alınmasıyla olmaktadır. Kirlenmiş su ve besinlerin tüketimi enfeksiyon başlamaktadır.
İkinci bulaş şekli virüs damlacık yoluyla olup hapşırma ve nefes yoluyla da bulaşabilmektedir. Fakat virüs yükü burada devreye girmektedir. Virüs yükü, virüsün damlacık içerisindeki miktarı olarak adlandırılabilir. Bu yüzden bulaşın hastalık oluşturması için fazla miktarda virüs içermesi gerekmektedir.
Üçüncü bulaş şekli ise çevresel yüzeyler, içme suları, havuz suyu, çiğ istiridye, kanalizasyon suları ile sulanan meyve ve sebzelerden olmaktadır.
Virüsün tespiti ise dışkı örneği alınarak yapılmaktadır.
NOROVİRÜS BELİRTİLERİ
Enfeksiyona maruz kalan kişilerde ishal ve kusma görülebilmektedir.
Bazı bireylerde bireyin güçlü bağışıklık sistemine bağlı olarak belirti vermeyebilir. Bulaş olduktan sonrası 10-51 saatlik süre kuluçka dönemi olup belirtisiz dönemdir. Kuluçka döneminden sonra mide ve karın krampları, ateş, ishal ve titreme görülmektedir.
Hastalık genellikle 2-3 gün sürmekle birlikte bağışıklığı düşük olan bireylerde 4-6 gün sürebilmektedir.
HASTALIK ÖLÜMCÜL OLABİLMEKTEDİR
Birleşik Krallıkta huzurevlerinde her yıl norovirüs salgınları oluştuğu bildirilmiştir. Bağışıklığı düşük olan yaşlı bireylerde hastalık ciddi ilerleyip ölümle sonuçlanan vakalar olduğu gösterilmiştir. Enfekte olan 64 yaşından büyük bireylerde her yıl ortalama 80 ölüm gözlenmiştir. Hastalık dikkate alınmalı ve hijyen önlemleri alınmalıdır.
Hastalıktan korunma yolları Hastalığın önlenmesi zor olup ishal olan bireyin hastaneye başvuru yapıp dışkı (gaita) testi vermesi gerekir. Dışkıda norovirüse rastlanması halinde temas ettiği bireylere bulaşma olacağı düşünülmelidir. Toplu yaşanılan ortamda hijyen artırılmalıdır. Hastalığın bulaşmasında öncelikle çiğ istiridye ve kirlenmiş gıdalar olabileceği üstünde durulup öncelikle gıdalar araştırılmalıdır
.
Salgının yoğunlaşması halinde suda norovirüs olma ihtimaline karşı test yapılmalıdır. İlk bulaş şekli tespit edildikten sonra kişiden kişiye bulaş önlenmesi için tuvalet ve ortak kullanılan alan temizliğine dikkat edilmelidir.
BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİRME
Bağışıklığınızı öncelikle antioksidan zengin beslenerek güçlendirebilirsiniz.
Limon, portakal, kivi, ahududu, böğürtlen, karadut, yabanmersini gibi hem C vitamininde yüksek hem de antioksidandan zengin bir beslenme ile bağışıklık güçlenmektedir.
Gazetemizde yayınlanan ‘Antioksidan beslenme ile genç kal’ adlı köşe yazımda antioksidandan zengin beslenme ve bağışıklık güçlendirme ile ilgili detaylı bilgilere erişim sağlayabilirsiniz.
Sağlıkla Kalın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.