Tuğba Turgut

Tuğba Turgut

Mide Balonu

Mide Balonu

Son zamanlarda obezite ve zayıflama tedavisinde sık kullanılan mide balonu endoskopi ve anestezi gerektirmez. Bir kapsül içinde bulunan balon su ile yutularak mideye gelir. Balon midede su ile şişirilir ve 16 hafta sonunda bağırsaktan kendiliğinden atılır.

Mide balonu midede yer kaplaması ile tokluk hissi verir. Böylece gıda alımının azaltılmasına yardımcı olur. Ayrıca besinlerin mideden bağırsağa geçişini yavaşlatarak sürekli atıştırma isteğini ve hemen acıkmayı engeller.

Mide balonu sonrası 1-2 gün sıvı diyet yapılır. Hasta meyve suyu, bitki çayları, laktozsuz süt, yoğurt ve et suyu eklenmiş tanesiz çorbalar içebilir. Sıvı tüketimi mide balonu yutulduktan sonra çok önemlidir. Bu yüzden sıvı alımı artırılır.

2-5 gün sonra hastanın durumuna göre yumuşak diyete geçilebilir. Sebze-meyve püreleri, tahıllar, peynir, haşlanmış et veya tavuk küçük porsiyonlar halinde ve yavaş yavaş tüketilmelidir. Tek seferde çok miktarda besin tüketildiğinde mide ağrılarına ve kramplara neden olabilir. Bu yüzden porsiyon miktarına dikkat edilmesi gerekir. Öğünler arasında en az 1 saat konularak mide problemlerini önüne geçebilirsiniz.

Alışma dönemi sonrası beslenme

Yemekte doyulduğu zaman yemek yeme bırakılmalıdır. Mide zorlanmamalı ve aynı anda fazla miktarda besin alınması engellenmelidir. Tokluk hissi erken oluşacağı için yemeye yoğurt, peynir, yumurta, et, tavuk gibi protein kaynaklarından başlanmalıdır. Böylelikle protein alımının azalması engellenecektir.

Kızartmalı, çok yağlı tüm besinler, hazır çorba gibi paketli tüm ürünler beslenmeden çıkartılmalıdır. Şekerli besinler, hamur işleri, beyaz undan yapılmış her türlü yiyecek mide bağırsak geçişini artırarak başta ishal olmak üzere birçok sorunlara sebep olabilmektedir. Bu yüzden bu besinlerden uzak durmalıdır.

Gazlı içecekler mide genişlemesine ve mide rahatsızlıklarına yol açabilmektedir. Fasulye, mercimek, nohut, patates, soğan, enginar, lahana, karnabahar, bezelye, brokoli, kereviz, kuşkonmaz, turp, havuç, yeşil biber, muz, portakal, elma, armut, kayısı, şeftali, üzüm, erik, süt, buğday, dondurma gaz yapıcıdır, bir süre dikkat edilmesi gerekir.

Asitli yiyecek ve içecekler hem mideye hem de balona zarar verecektir. Domates, kivi, ananas, limon, ayva, nar, armut, üzüm, elma, kayısı, muz, kuşburnu, kuru meyveler, kızılcık, ceviz, kaju, antep fıstığı, yer fıstığı, kola, enerji içeceği, maden suyu, salçalı-soğanlı yemeklerin asit içeriği yüksektir. Bu yüzden bir süre dikkatli tüketilmelidir. Ayrıca çay, kahve, çikolatada kafein miktarı fazladır. Kafeinli içecekler mide asit salgısını artıracaktır.

Günlük 2-2.5 Lt su tüketilmelidir. Su tüketiminiz; yemeklerden 30 dakika önce veya sonra olmalıdır. Hazımsızlığa yol açabileceğinden dolayı yemeklerle birlikte çok su içmeyiniz. Sularınızı aralarda içiniz. Ayrıca aralarda içilen su mide balonuna besin yapışmasını önleyecektir.

Sağlıklı Günler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Turgut Arşivi
SON YAZILAR