Tuğba Turgut

Tuğba Turgut

Koruyucu Beslenme Tedavisi

Koruyucu Beslenme Tedavisi

Vitamin ve mineraller kansere karşı koruyucu etki yapmaktır. Özellikle bireylerde iyot, magnezyum, demir, selenyum, C ve D vitamini eksik olmamalıdır. Fakat son yapılan araştırmalara göre C vitamini takviyesi almak tetikleyici olduğu görülmüştür. Bu yüzden besinlerden almak en iyi yöntem olacaktır. Takviye kullanımı için doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

VİTAMİNLER;

A VİTAMİNİ; yetersizliği risk faktörüdür. Kanser öncüsü hücreleri tekrar normale döndürmektedir. En iyileri (karatonoid); havuç, bal, kayısı, bal kabağı, yeşil yapraklı sebze, domates, portakal ve greyfurttadır.

B VİTAMİNİ; savunma sistemimiz ile birlikte çalışır ve kanser dahil birçok hastalığın önlenmesinde rol oynar.

C VİTAMİNİ; hayati önem taşıyan vitamindir. Kanserin önlenmesi ve küçülmesinde rol oynar. (özellikle mide kanseri) En çok kuşburnu, maydanoz, tere, roka, turunçgiller (portakal, limon, turunç, mandalina, greyfurt), domates, çilek, kerevizde bulunmaktadır.

E VİTAMİNİ; oksidayonu önler ve hayvanlarla yapılan deneylerde kanser oluşumunu azaltmıştır. En çok bitkisel yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, özü ayrılmamış tahıllar, fındık-fıstık gibi sert kabuklu yemişler, kurubaklagillerde (nohut, barbunya, mercimek, kurufasülye gibi) bulunur.

Fakat yeşil yapraklı sebzeleri çok tüketildiğinde karatonoidler, C ve E vitamini aynı anda fazla miktarda emilememektedir. Bu yüzden diğer kaynakları tüketmeyi ihmal etmeyiniz. Ayrıca bitkisel yağlardan fazla tüketmek doğru değildir.

D VİTAMİNİ; Apopotozini (kötü hücre yok edici) uyararak risk azaltıcıdır. Ayrıca kanser hücrelerinin azalmasını sağlar

A, D, E ve K vitaminleri yağda erimekte olup yağsız tüketildiğinde emilim olmamaktadır. Yani havucu normal yediğinizde A vitamini emilmeyecektir.

MİNERALLER;

SELENYUM; savunma sistemi bileşiminde yer alır. Yeterli ve dengeli olmalıdır. En çok su ürünleri, kepeği ve özü ayrılmamış tahıllarda bulunur. Ayrıca; Ceviz, Sığır eti, Tavuk, Yumurta, Pirinç, Ayçekirdeği, Kurufasülye, Mantar, Ispanak, Süt ve yoğurt, Mercimek, Kaju, Muzda selenyum bulunur.

ÇİNKO; büyüme ve gelişme, deri sağlığı, savunma sisteminin güçlenmesi gereklidir. En çok su ürünleri, et, mantar, yumurta, badem, kurubaklagiller, sert kabuklu yemişlerde bulunur. Çinko, A vitaminin antikanser etkinliğini artırmaktadır.

İYOT; tiroid bezinde vücudun düzenli çalışmasını sağlayan hormon yapımı için gereklidir. En çok balık ve mantarda bulunur. İyotlu tuz tüketilmelidir.

MOLİBDEN; vücudun çok az miktarda gereksinimi vardır. En çok kurubaklagiller, kepek ve özü ayrılmamış tahıl ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Yetersizliği özellikle yemek borusunu etkilemektedir.

BAKIR; vücudun çalışması için gerekli mineraldir. En çok bakır, et, su ürünleri, kurubaklagiller, pekmez, kuru üzüm ve yağlı tohumlarda bulunmaktadır.

DEMİR; vücuda oksijen taşımaktadır. Fazla miktarda alınmamalıdır. En çok et, su ürünleri, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, susam, pekmez, kuru meyvelerde bulunur.

KALSİYUM; süt ve ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, pekmez ve kurubaklagillerde bulunur.

MANGANEZ; yağ ve karbonhidrat metabolizması ve bağ dokusunun oluşumu için gereklidir. Superoksidt dismutaz ( hücreleri kimyasal ve radyasyona karşı korur ) enziminin aktivitesi için manganez ve çinkoya gereksinim vardır. En çok kepeği ve özü ayrılmamış tahıl, kurubaklagiller, çay ve sert kabuklu yemişlerde bulunur.

Sağlıklı Günler…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Turgut Arşivi