İshal tedavisi
Son günlerde ishal, kusma ve ateş ile karakterize virüs yayılmakta ve neredeyse iki hafta geçmemektedir. Hastalıktan korunmak için çok fazla kalabalık ortama girmemeli ve kapalı alanlar havalandırılmalıdır. Ortak alanlara sürekli temas eden eller sık sık yıkanmalıdır. Özellikle ortak kullanılan tuvaletlere dikkat edilmelidir. Tuvaletlerden bulaş olabileceği unutulmamalıdır. İshal, kusma ve ateşi olan bireyler mutlaka doktora başvurmalıdır.
KUSMAYI ENGELLEMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Kusma durumunda bireyler çok fazla besin tüketememektedir. Sıvı alımları azalmakta ve ishal ile birlikte vücutta ciddi sıvı eksikliği oluşmakta ve hastanın durumunu kötüye götürmektedir. Bu yüzden kusma ataklarında hastanın midesini rahatsız etmeyecek besinler tüketilmelidir. Yağlı, kremalı, salçalı, yağlı et, aşırı baharatlı ve tatlı besinler mide bulantılarını tetikleyecektir. Az yağlı sade makarna, çorbalar, ekmek, muz, patates, naneli içecekler gibi mideyi çok yormayan besinler tercih edilmelidir. Ayrıca kola ve kahve mide asidini artıracağı için ağrılara neden olabilir. Bu yüzden kusma ataklarında uzak durulmalıdır.
İshal (diyare) karın şişkinliği, sulu dışkı, karın krampları ile karakterizedir. Bireyin vücudunda fazla miktarda vitamin, mineral ve sıvı atımına sebep olmaktadır. Bireyler diyareyken çok fazla sıvı almalılardır. Ayrıca fazla miktarda çay ve kahve tüketmemelilerdir. Çünkü bu besinler vücuttan sıvı atımına neden olacaktır. Mide ve bağırsak geçişinin hızlanmaması için bireylerin çok fazla posalı besinler tüketmemesi gerekir. Kepekli ekmek, kurubaklagil, bulgur pilavı, elma, armut, kayısı, çilek, kivi, cennet hurması, kereviz, karnabahar, brokoli bağırsak aktivitesini artıcı etki göstermektedir. Bireylerde sodyum ve potasyum eksikliği görüleceği için meyve suları ve tuz eklenmiş çorbalar ile sodyum-potasyum dengesi sağlanmalıdır.
YAĞLI YİYECEKLERE DİKKAT
Avokado, çikolata, pasta çeşitleri, peynir, yağlı etler, balık, peynir, süt, keten tohumu, kuruyemişlerin yağ içeriği yüksektir. Fazla yağlı besinler bağırsakları çalıştırarak ishalin durmasını engellemektedir. Süt ve ürünleri bireylerde tolere edilemeyebilir. Bağırsaktaki yararlı bakterilerin besin maddesi olan yoğurt süt yerine tercih edilebilir.
KOLA İSHALİ ENGELLEMEZ
Halk arasında kola ve gazoz gibi içeceklerin ishali durduracağı yönde sözler vardır. Fakat kola ishali engellememektedir. Aksine içeriğinde şeker oranı fazla olduğu için bağırsaktaki zararlı bakterileri besleyerek çoğalmalarına neden olabilmekte ve ishali artırabilmektedir.
İSHALKEN YAPILMASI GEREKENLER
Az yağlı peynir, beyaz ekmek, pirinç lapası, yağsız makarna, yoğurtlu çorbalar, yoğurt, muz, haşlanmış patates ishale iyi gelmektedir. Bağırsak aktivitesini yavaşlatma özelliğine sahip bu yiyecekler hastayı tedavi edicidir. Ayrıca portakal, mandalina gibi meyvelerin sularının tüketilmesi C vitamininden zengin olacağı için bireyin bağışıklığının güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Çay içmek isteyen bireyler şekersiz ve açık olacak şekilde içebilir.
Sağlıklı Günler
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.