Tuğba Turgut

Tuğba Turgut

İnsülin Direncinde Kilo Verme

İnsülin Direncinde Kilo Verme

İnsülin direnci olan bireyler kilo vermede büyük ölçüde zorlanmaktadır. Şeker düzeylerinde dalgalanma tatlı krizlerine ve yeme bozukluğuna neden olmaktadır. Peki ne yapmalıyız? Öncelikle paketli gıdalar, şekerli tüm ürünlerden uzak durmalıyız. Daha sonrasında şeker atakları geçirmemek için yemeklerimizde ve ara öğünlerimizde mutlaka hayvansal protein eklemeliyiz.

Süt, yoğurt, ayran, peynir, yumurta, et, balık, tavuk hayvansal protein içerir. Örneğin; sabah kahvaltısında 1 yumurta ve 1 dilim peynir eklemek tüketilen ekmeğin emilimini yavaşlatıp kan şeker düzeyini dengeleyecektir. Ara öğünlerde; peynir-meyve veya yoğurt-meyve tüketmek de kan şekerini olumlu yönde etkileyecektir.

Beslenme değişikliğinden sonra yapılacak ikinci adım mutlaka egzersiz yapmaktır. Günlük 1 saat tempolu yürüyüş insülin direncini kırarak zayıflamamızı sağlayacaktır. Ayrıca kas yapımını artırarak daha fazla yağ yakımı olmasını etkileyecektir. Ayrıca uyku düzeni ve bazı minerallerde insülin direncinin üzerinde etkileri vardır.

Uyku

Uyku insanların biyolojik saatinin bir bölümüdür. En önemli işlevi ise vücudu yenilemesidir. Yapılan çalışmalarda iki ve daha fazla gece 4 saat uyku ile uyku kısıtlaması olan bireylerde insülin direncine yol açtığı gösterilmiştir. Ayrıca geç yatıp geç kalkma durumu insülin direncine neden olup obeziteyi tetiklemektedir. Günlük 6-8 saat uyku insülin direncini önlemek için yeterli olacaktır.

Magnezyum

Ayçekirdeği, ıspanak, badem, incirde bol miktarda bulunan magnezyumun obez bireylerde eksikliği görülmektedir. Çalışmalarda insülin direnci ile ilişkisi olduğu gösterilmiştir. İnsülin direnci olan bireylerde çinko eksikliğine mutlaka bakılmalıdır.

Çinko

Çinko; tavuk, hindi, kırmızı et, deniz ürünleri, badem, yer fıstığında bol miktarda bulunur. Çok iyi bir bağışıklık güçlendiricidir. Eksikliğinde; kas fonksiyonlarında azalma, yara iyileşmesinde gecikme, insülin direnci, düşük bağışıklık görülebilir. Klinik çalışmalarda kanda çinko seviyesi düşük bireylerde insülin direnci ve şeker hastalığına (diyabet) yol açtığı gösterilmiştir. Çinko eksikliği olan bireyler doktor kontrolünde çinko takviyesi almalıdır. Böylelikle insülin direncini kırılır ve kas yapımına katkı sağlayarak daha kolay kilo verimi olur.

Bakır

Bakır; sarımsak, maydanoz, ıspanak, pazı, pırasa, patlıcan, mercimek, brokoli gibi besinlerde bol miktarda bulunur. Eksikliğinde; merkezi sinir sistemi bozuklukları, kemik kırılması, ritim bozukluğu, kalp hastalıkları ve kollajen metabolizmasında değişikliklere neden olmaktadır. Çinkonun fazla alımı ile bakır eksikliği görülmektedir. Ayrıca bakırın takviye olarak bilinçsizce alımı; karaciğer, beyin ve diğer hayati organlarda birikmesine ve buna bağlı olarak Wilson hastalığına neden olmaktadır. İnsülin direncinin fazla görüldüğü Polikistik Over Sendromu olan kadınlarda bakır yüksek bulunmuştur. Yani bakırın yüksek olması insülin direncini tetiklemektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Turgut Arşivi
SON YAZILAR