Hipotiroidide Beslenme Nasıl Olmalı?
Hipotiroidi, tiroit hormonlarının yeterince üretilememesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Özellikle iyot tüketiminin az olduğu bölgelerde sık görülmektedir. Karadeniz buna örnek verebilir. Karadeniz’de iyot tüketiminin az olması ve kara lahananın fazla tüketilmesi ile kara lahananın tiroidi yavaşlatma etkisi hipotirodiye sebep olmaktadır.
İyot yetersizliği hipotiroidiye neden olurken fazla miktarda alımı da hipotiroidiyi tetiklemektedir. Sebebi ise fazla miktarda iyot tiroit hormonu salımını azaltmasıdır. Bu yüzden iyotun dengeli alınması gerekir.
Hipotirodi olduğumuzu nasıl anlarız? Kandaki TSH, serbest T3 ve T4’e bakılarak tespit edilir. En yaygın belirtileri; yorgunluk, soğuğa karşı duyarlılık, kabızlık, kuru cilt, kas ağrıları ve ses değişikliğidir.
İyot tüketimi artırılmalı ve demir eksikliğine dikkat edilmeli
Beslenme tedavisinde öncelikle iyot tüketimin artması için iyotlu tuz tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca balık, karides, ıstakoz gibi deniz ürünlerinde; ıspanak, kabak, pazı, sarımsak gibi sebzelerde ve kurubaklagillerde iyot bol miktarda bulunur. İyot eksikliği demir eksikliği ile birlikte görülebilir. Bu yüzden kanda demir eksikliği olup olmadığına bakılmalıdır. Demir eksikliği varsa demir takviyesi yapılabilir. Kurubaklagiller, kuruyemişler, siyah üzüm, koyu yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, karaciğer veya kırmızı ette demir bol miktarda bulunduğu için beslenmeye eklenmelidir.
Selenyum alımı artırılmalı
Selenyum bağışıklık güçlendirir, DNA hasarını önleyerek erken yaşlanmayı önler, üreme organları için faydalıdır ve tiroit hormonu üretimini desteklemektedir. Selenyumu en çok barındıran organ tiroit bezleridir. Bu yüzden selenyum eksikliği hipotiroidiyi tetiklemektedir. Balık, ceviz, sığır eti, tavuk, peynir, yumurta, süt, yoğurt, kuru fasulye, yulaf ezmesi, kaju ve muzda selenyum bol miktarda bulunur. Bu besinleri beslenmemize eklememiz gerekmektedir.
Dikkatli tüketilmesi gereken besinler
Bazı besinler tiroit fonksiyonlarını yavaşlatıcı özelliğe sahiptir. Bunlar; şalgam, brokoli, lahana, Brüksel lahanası, karnabahar, turptur. Bu besinleri dikkatli tüketmemiz gerekmektedir. Isı ile etkinliği bir miktar kaybolduğu için tüketirken çiğ olarak değil pişmiş şekilde tüketmelidir. Ayrıca aşırı çiğ sebze tüketimi de tiroit fonksiyonlarını yavaşlatacaktır. Bu yüzden küçük porsiyonlar halinde salata tüketmemiz gerekir.
Kilo kontrolü yapılmalı
Tiroit fonksiyonlarının yavaşlaması beraberinde metabolizmayı da yavaşlatacağı için ani kilo artışları görülebilir. Bireyler kilo vermede zorlanabilir. Bu yüzden karbonhidratlardan biraz kısıtlanmış, proteinden yüksek bir beslenme uygulanabilir. Proteinin yüksek olması kas yapımını artıracağı için yağ yakımını da destekleyecektir. Fakat tek başına protein artırımına gidilen diyetlerde çok fazla bir sonuç alınamayabilir. Bu yüzden mutlaka egzersiz yapılması gerekmektedir.
Sağlıklı Günler
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.