Tuğba Turgut

Tuğba Turgut

DİŞ SAĞLIĞI

DİŞ SAĞLIĞI

Diş çürükleri, erken çocukluk döneminden başlayıp hayat boyu karşılaşılabilecek bir durumdur. Dişin yapısı ve beslenme çürük oluşumunu etkileyen faktörlerdendir. Dişin yapısı genetik ve beslenme ile değişebilmektedir.

D vitamini, kalsiyum ve fosfor vücudumuzda emildikten sonra depo edilmek üzere iskelet ve dişlerin yapısına katılmaktadır. Dişlerin gelişmesini sağlamaktadır. D vitaminini en iyi güneşten alınmakta olup ve her gün 10-15 dakika güneş ışığı almak yeterli olacaktır. Camdan gelen güneş ışığının etkisinin olmayacağı unutulmamalıdır. Süt, yoğurt, peynir, kefir, pekmez, susam, fındık, fıstık, badem, kurubaklagil gibi besinlerde fazla miktarda bulunan kalsiyum eksikliğinde dişin yapısını zayıflatmakta ve çürüklere sebep olmaktadır. Esmer ekmek, beyaz ve kırmızı et, yumurta, süt ve ürünleri, kurutulmuş meyvelerde fosfor miktarı fazladır. Diş çürükleri olmaması için bu besinleri beslenmemize eklememiz gerekir. Fakat akut veya kronik böbrek yetmezliği olan bireyler fosfordan zengin beslenmemelidir. Fosfor böbrek yükünü artırıp kötü sonuçlara yol açabilmektedir. Bu yüzden sınırlandırılma getirilmelidir.

Patates, brüksel lahanası, havuç, ıspanak, pazı, portakal, mango, kayısı, greyfurtta fazla miktarda bulunan A vitamini yetersizliğinde dişler gelişememektedir. Proteinden fakir bir beslenmede diş gelişimi yeterince tamamlanamamakta ve çürükler meydana gelmektedir.

Yapılan bir çalışmada anne sütünün diş çürüklerini engellediği bulunmuştur. Bebeğin 6 aydan az anne sütü alması ve hazır mama tüketimi süt dişleri çürüklerini artırdığı ortaya konmuştur. Bunun sebebinin ise protein azlığı ve hazır mamada bulunan sakkarozun (çay şekeri) mikroorganizmalar tarafından kolay sindirilip çoğalması olarak açıklanmıştır.

Yapılan diğer bir çalışmada ise diş çürüğü olan kişilerin çok fazla şekerli besin ve beyaz ekmek tüketimlerinin olduğu gösterilmiştir. Bu kişilerde A, D vitamini, fosfor ve kalsiyum eksikliği bulunmamıştır. Çürüklerin tek sebebinin fazla şeker tüketimi olduğu ortaya konmuştur.

Asitli yiyecek ve içeceklerin tüketimi diş minesine zarar vermektedir. Kola, gazoz, enerji içecekleri gibi asitli içecekler diş minesini zayıflatmaktadır. Uzun yıllar sabahları zayıflamak için tüketilen limon dişlere zarar verebilmektedir. Tabi ki limon tüketeceğiz fakat aşırıya kaçmadan tüketmemiz gerekmektedir. Ayrıca sabahları aç karnına limonlu veya sirkeli su tüketmek reflü gibi mide problemlerine neden olabilmektedir.

Streptococcusmutans bakterisine dikkat!

Streptococcusmutans bakterisi şekerli besinlerin fazla tüketimi ile ağız içerisinde sayısını artırmaktadır. Dişlerin yapısına etki ederek diş çürükleri ve ağız kokusuna neden olabilmektedir. Ayrıca dişlerin içerisinde kılcal damarlara geçerek oradan kalp kapakçığına yerleşebilmektedir. Bu durum ise kalp rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Kısaca çürük deyip geçmemek gerekir. Çünkü ağız içerisindeki çürükler vücudumuza yerleşip farklı hastalıklara neden olabilmektedir.

Diş çürüklerinin olmaması için şekerli besinler ve karbonhidrata dikkat etmememiz gerektiğine değinmiştir. Fakat yüksek miktarda proteinli beslenmek de ağız kokusu ve diş çürüklerine sebep olabilmektedir. Yapılması gereken ise vitamin-mineraller bakımından zengin bir beslenme ve yemeklerden sonra ağız içerisinde yiyecek kalmamasıdır. Ayrıca çürükleri varsa mutlaka tedavi olunmalıdır.

Sağlıklı Günler…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Turgut Arşivi
SON YAZILAR