Tuğba Turgut

Tuğba Turgut

5 ADIMDA KİLOLARA VEDA EDİN

5 ADIMDA KİLOLARA VEDA EDİN

5 adımda kilolarınıza veda edebilirsiniz. Hayatımızdaki ufak değişiklikler ile 1 ayda 4 5 kilo vermeniz mümkün. Peki ne yapmalıyız?

Karbonhidratı azaltın

Beyaz ekmek, poğaça, börek, kek gibi beyaz undan yapılmış her türlü besin; dondurma, çikolata, şekerleme gibi besinlerde basit karbonhidratlar bulunur. Kompleks karbonhidratlar; kepekli ürünler, kurubaklagil, yulaf, mısır, karabuğday gibi besinlerdir. Beslenmemizde basit karbonhidratları azaltıp kompleks karbonhidratlara yer vermemiz gerekir. Sabah 1 dilim esmer ekmek, öğle ve akşam yemeğine ek 3 yemek kaşığı bulgur pilavı veya tam buğday makarna tüketmek ortalama karbonhidrat gereksinimimizi karşılayacaktır.

Proteini çoğaltın

Proteinler kaslarımız için çok önemlidir. Özellikle kas kütlesini artırıp yağ yakımını hızlandıracağı için et, süt, yoğurt, peynir, kurubaklagillerden protein almamız gerekir. Ayrıca proteinler tokluk hissi de sağlayacağı için tatlı krizlerini önlemeye yardımcı olur. Kas kütlemizi artırmak için sadece protein almak yeterli olmaz. Yürüyüş, yüzme, pilates gibi egzersizler yaparak da kas kütlemizi artırmış oluruz. Unutmayın kasınız ne kadar çoğalırsa yağ yağ yakımınız o kadar hızlı olur.

Günlük protein ihtiyacımız kilogram başına ortalama 1 gramdır. Bu da ortama 50 kilo sağlıklı bir için; 9 yk yoğurt, 1 yumurta, 3 dilim peynir, 8 yk kurubaklagile tekabül etmektedir. Ayrıca ekmek, yulaf, pilav, makarna gibi besinlerden de az miktarda protein almış oluruz.

Yağı azaltın

Fazla yağlı besin tüketimi hızlı kilo artışına sebep olmaktadır. Özellikle tüm paketli gıdalar ve pastane ürünlerinde fazla miktarda yağ bulunmaktadır. Fazla tereyağı, kaymak, kuyruk yağı gibi hayvansal yağlar, margarinler, ayçiçek yağı gibi sağlıksız bitkisel yağlar kilo artışının yanı sıra birçok sağlık problemine sebep olmaktadır.

Trans yağlar vücudumuzda birçok sağlık problemlerine sebep olmaktadır. Damar tıkanıklığı, yüksek kolesterol, kanser bu hastalıkların başında gelir. Paketli gıdalar, pastalar, kurabiyeler gibi margarinden yapılmış her türlü besinlerden uzak durmamız gerekir.

Ayçiçek yağı damar tıkanıklığına sebep olmaktadır. Ayçiçek yağı ile yapılan kabak, patates, biber, patlıcan gibi kızartmaları 120 derecenin üstünde serbest radikale dönüşür. Bu oluşan serbest radikalleri kanserin ham maddesi olarak düşünebiliriz. Bu yüzden obeziteyi önlemek, kalp-damar sağlığımız ve kansere sebep olmamak için tüm kızartmalı besinlerden özellikle ayçiçek yağından uzak durmamız gerekir.

Beyin bileşimi ve kalp-damar sağlığımız için beslenmemizde Omega-3’e yer vermemiz gerekir. Ceviz, semizotu, keten tohumu, yumurta, balık gibi besinlerde bulunur. Kas aktivitesini sağlayarak yağ yakımına katkıda bulunur.

C vitamini tüketimini artırın

Portakal, limon, greyfurt, mandalina gibi turunçgillerde, kivi, çilek, yeşil biber de bol miktarda C vitamini bulunur. C vitamini zayıflama için önemlidir. Özellikle limon-zencefil ikilisi iyi bir yağ yakıcıdır. Fakat zencefili karaciğer yağlanmasına iyi gelirken, tansiyon düşürücü etkisinin olduğunu unutmamak gerekir.

C vitamini günlük alınması gerekir. Çünkü vücudumuzda depolanmaz fazlası idrarla atılmaktadır. Ayrıca C vitamini askorbik asit olduğu için ısıdan ve güneş ışığından etkilenmektedir. Yapılan bir yanlış ise nane ile limonu aynı anda kaynatmaktır. Nane ile kaynatılan limonda C vitamini azalır. Etkinliğini yitirmektedir.

Probiyotik takviyesi alın

Probiyotik bağırsaklarımızda zararlı bakterilerin baskılanmasını sağlar. Ayrıca kabızlık önleyici etkisi ile zayıflamaya yardımcı olur. Zararlı bakterilerin bağırsakta çoğalımı ile dışkı olarak atılacak atıklar vücudumuza enerji olarak geri dönüştürülür ve kalori fazlalığına sebep olur. Bu yüzden probiyotikli yoğurtlar, kefir, probiyotikli maya ile mayalanmış yoğurtlar tüketmemiz gerekir.

Probiyotik takviyelerinin vücudumuza etkisi görmek için 3 hafta düzenli kullanım gerekir. Etkili olduğu görülen probiyotik kullanımına 4 ay daha devam edilmelidir. Daha sonra farklı bakteri türlerinin (suş) olduğu probiyotiğe geçilebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Turgut Arşivi
SON YAZILAR