Suna Koçak

Suna Koçak

Cilt Sağlığı ve Beslenme

Cilt Sağlığı ve Beslenme

Merhabalar sevgili okurlarım…

Bu haftaki konumuzda sizlere cilt sağlığında beslenmenin öneminden bahsedeceğim.

Özellikle su tüketimi cildiniz elastikiyetinin korunmasında, kırışıkların önlenmesinde en etkili silahımız.

Yeterli miktarda su tüketimi ile cildinizde en pahalı dermatolojik ürünlerden daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

Vücutta protein, vitamin ve minerallerin yeteri düzeyde alınması, omega 3 ve 9 yağlarının omega 6 ve doymuş yağlara göre daha yüksek oranda tercih edilmesi kısaca Akdeniz tipi beslenme cilt sağlığınızın korunmasında en uygun beslenme yöntemidir.

Koyu yeşil yapraklı sebzelerin örneğin marul maydanoz roka gibi yeşilliklerin çiğ olarak tüketimi, ara öğünlerde meyvelerin uygun porsiyonda tüketimi, her öğünde renk renk sebzelerin salatalarda yerini alması cilt sağlığınızı destekler.

Haftada 1 kez balık ve haftada 3 kez yumurta tüketimi kaliteli protein içeriğiyle cilt sağlığınızın korunmasına yardımcı olur. Porsiyon kontrolünde tüketilen badem, ceviz ve kabak çekirdeği cildinizin sıkılaşmasını sağlar.

Bazı cilt sorunlarında buğday, arpa ve çavdar ürünlerinde bulunan glüten ve süt ürünlerinde mevcut olan laktozun cilt hastalıklarını tetiklediği bilinmektedir. Özellikle alerjik bireylerde baharatlar, gazlı içecekler, kakao, kahve domates ve turunçgil gibi asitli yiyecekler bireylerin deriyle ilgili bulguların şiddetlenmesine neden olmaktadır. Bu kişilerde alerji testiyle vücudun tepki verdiği gıdaların diyetten çıkarılmasıyla beslenme tedavisi uygulanmaktadır.

A vitamininin selülitlerin giderilmesinde, D vitamini Sedef hastalığının iyileşmesinde, K vitamininin gözaltı lekelerinde, E vitamini cilt lekelerinde, C vitamini varis tedavisinde, B grubu vitaminler deri döküntülerinde, Çinko akne tedavisinde, Koenzim Q10 ise cildin yaşlanmasına karşı etkilidir.

Deride akne oluşumu karaciğer sağlığımızla ilgilidir. Şeker, hamurişi, yağlı yiyecekler, fast-food türü gıdalar insülin hormonunun salınımını olumsuz etkileyerek vücuttaki sebum üretim dengesini bozar ve akne oluşumları meydana gelir.

Karaciğer sağlığımızı ne kadar koruyabilirsek cilt sağlığımızı da o kadar iyi koruyabiliriz. Bunun için su tüketmeyi ihmal etmeyelim. Gazlı içecek, hazır paketli gıdalar gibi sağlıksız besin seçimlerinden mutlaka uzak duralım.

Bir sonraki haftaya görüşünceye dek sağlıkla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Suna Koçak Arşivi