Şule Taşkıran

Şule Taşkıran

Bomba gibi mi...

Bomba gibi mi...

İyi anılar biriktirmek için rutinlerimizi ve alışkanlıklarımızı zaman zaman sorgulamaya ve değiştirmeye hazır olmalıyız. Hepimiz iç sıkıntısı yaşıyoruz peki bu durum nasıl geçecek ? Psikoloğun biri, Kontrol yanılsamasından bahseder ve gereksiz mutluluk beklentisi depresyona sokar ,iç sıkıntılarımızın en büyük nedeni de budur der. İşte bu Gereksiz mutluluktur.

Neden mutlu değiliz diye sorulur ya, bakın etrafınıza kim mutlu daha doğrusu kim sürekli mutlu olabilir bunun olabilmesi için deli olmamız gerekir sürekli mutlu olabilen; sadece akıl sağlığını yitirmiş insanlar olabilir. Bebekler bile sürekli mutlu olamazlar. Halbuki en güzel hal bebeklerindir. Düşünsenize uyuyorlar, uyanıyorlar, arada mutlu olup gülüyorlar, arada ağlıyorlar, arada acıkıyorlar, gazları oluyor, tuvaletlerini yapıyorlar, acıkıyorlar, karınlarını doyuruyor tekrar uyuyorlar sonra tekrar uyanıyorlar yani sürekli aynı devam ediyor bu döngü. Eğer biri sürekli mutlu olacak ve gülecekse bunlar bebekler olmalıdır. Oysa onlar bile hep mutlu değillerken insanlar neden hep mutlu olmak ve gülmek istiyorlar? Bebeklerin hayat gayeleri yok , gelecek kaygıları yok ona rağmen onlar bile bir süre mutlu olup tekrar ağlıyorlar.

Sürekli mutlu olmak gibi bir durum yoktur bunun bilimsel çalışması vardır normal bir insan günün üçte birinde normal, üçte birinde üzgün, diğer üçte birinde mutlu olabilir. Diyelim ki normal duruyoruz bu mutlu değilim ama mutsuzda değilim demektir kısaca ben normalim demektir. Ama böyle durunca insanlar gelip bir sorun mu var, birşey mi oldu diye hemen sorgulamaya başlar hayır hiçbirşey olmadı sadece düşünüyorum, belki yarın bir toplantım var orada konuşacaklarımı düşünüyorum onun için hazırlık yapıyorum. Ama bu durumda hemen birşeyler aranıyor sorun bekleniyor nedir böyle insanlardaki sürekli mutlu olma isteği delirdiniz mi? Sürekli mutlu olma beklentisi kişilik bozukluğudur. Bu kişinin problemlere karşı direncini azaltır. İşte bu duruma Beklenti Anksiyetisi denir.

Hayat, denge üzerindedir sürekli mutluluk cennete olur sadece, bu dünyada bulunmaz. En sorunsuz, en mutlu olmaları gereken varlık bebeklerdir onlar bile sürekli deli deli gülmüyorlar. Bazı insanlara soruyoruz nasılsın diye cevap olarak bomba gibiyim derler ya bizde onlara amannn , patlarsın fln şöyle uzak dur parçaların sıçramasın deriz .O zaman sen insan değilsin, insan dediğimiz eksikleri olan kusurları olan güçlü olduğu gibi güçsüzde olabilen bir varlıktır. Mutluluk demek herşeyden zevk alıp deli gibi gülmek demek değildir. normal durmakta mutluluktur yeter ki içimizde acı olmasın %30 luk bir dilim güzeldir normalde, kahve içerken çok mutlu oluyorum yoksa hiç mutlu değilim diyen biri napsın yani sürekli kahvemi içecek ...........

Diyelim ki bir sıkıntınız var, emin olun hemen arkasından kesinlikle güzel birşeyler gelecek sürekli sıkıntı hiçbir zaman hiçbiryerde devam etmez rahat olun. Ne demişler , her gecenin bir sabahı her gündüzün bir gecesi olur, ama kimse sürekli mutluluk içinde değildir. Herşeyi zevk aldığımız için yapmayız, görevimiz olduğu için yaptıklarımızda vardır hangi bebek tuvaletini zevk aldığı için yapar yada herşeyi yemeği seven bebek gördünüz mü? Üstelik bebekler insanlığın gelebileceği en güzel noktadır. Beklentiyi ayarlayamıyorsak eğer, geçmiş olsun nur topu gibi Depresyon geliyor....

Yaşadığımız her duygunun keyfini sonuna kadar yaşamak dileğiyle sağlıcakla kalın, hoşçakalın...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Şule Taşkıran Arşivi
SON YAZILAR