Servet R. Çolak

Servet R. Çolak

Dünyanın düzeni yeniden başlayacak

Dünyanın düzeni yeniden başlayacak

Dünyanın düzeni yeniden başlayacak

Mart ayının başında günlük rutin yaşam döngümüz yeni tip koronavirüs (Kovid-19) açıklamalarıyla bir anda ters yüz oldu. Akabinde ilgili bakanlıklardan gelen genelgeler doğrultusunda kısmen kişisel yaşantımızı izolasyona aldık. Kovid-19 etkisi esasında mekân kavramının anlamsızlaştığını somut biçimde yansıtıyordu. Çin’de yaşanan bir sağlık sorunu bir anda tüm küreyi etkisi altına alan bir pandemiye dönüşebiliyordu. Sonunda beklenen oldu ve tüm dünyada pandemi ilan edildi. Tüm ülkeler önlemlerini aldı ve yeni düzenlemeler getirdi.

Şimdiki gelinen süreçte dünya bu virüsü atlatmak için büyük çaba harcıyor. Öngörülen süreçte 1,5 ay sonra virüsle mücadele sona erecek. Virüsün zirve yaptığı bu günlerde dünya da yepyeni bir sürece giriyor. Bu süreç, başta dijitalleşmeye geçiş oldu. Bundan sonra artık herkes dijital dünyayla iç içe olarak yaşayacak. Reel üretim hariç hemen hemen her işler dijital ortamlarda yapılacak. Özellikle alışverişler, e-postalar ve birçokları dijital ortamlarda yapılacak. Bunun yanında dijital ağlar da çok güvenilir altyapı kurmak zorunda kalacaklar. Dolandırıcılık ve sahteciliğin meydana gelmemesi için yeni yazılımlar, yeni yöntemler keşfedilecek. İnsansız araçlar daha çok gelişecek ve sadece savaşlarda değil hizmet için de geliştirilecekler. Böylece robotlaşmanın da en büyük adımı atılmış olacak.

Bunun yanında  Global Village yani: ‘Küresel Köy’ kavramını da daha iyi anlamış olacağız. Bu görüşü de  ilk ortaya atan kişi Marshall McLuhan’dır. Bir iletişim teorisi ortaya koyan McLuhan geleceği görmüş olsa gerekir. Fakat bunun bir virüs sayesinde teorisinin pratiğe dönüşmesini bilemezdi.

Küresel Köy, kavramı artık anlaşılmıştır. Artık global şirketler devreye girecek. Yeni düzenler kurulacak, bir insan sadece ülkesine değil tüm dünyaya faydalı olmaya çalışacak.

Yeni gelecek düzenlerden birisi de üretim. Artık herkes temel ihtiyaçlarını ve malzemelerini kendi üretebilecek duruma gelecek. Bununla birlikte tüm dünya buna benzer bir olağanüstü durumda krizlerle mücadele etmeyecek.

Yeni gelecek düzenin başlarında doğanın değeri de var artık. Doğayı korumak sadece çevrecilerin işi değil tüm dünyanın işi oldu. Bundan sonra herkes en ufak bir çöpüne dikkat edecek.

Yeni geleceklerden bir tanesi de hijyen olacak. Artık insanlık hiç olmadığı kadar hijyenine, kişisel bakımına dikkat edecek. Bunlar gibi daha düşünemediğimiz ve ortaya kendiliğinden çıkacak nice yeni düzenler olacak. 2020 şimdiye kadar yaşanan dünyanın sonu, yeni dünyanın başı olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Servet R. Çolak Arşivi
SON YAZILAR