Ramazan Yüce

Ramazan Yüce

Seçmen Vekil Adayları Listesinden Pek Hoşnut Olmadı Sanki!

Seçmen Vekil Adayları Listesinden Pek Hoşnut Olmadı Sanki!

Seçimlere bir ay kala partiler seçimde yarışacak vekil adaylarını YSK'ya teslim etti. Listede yer bulanlar oldu, bulamayanlar da. Listenin üst sıralarında yer alan vekil adayları ve yakınlarında bir sevinç yaşanırken kendisine listenin alt kısımlarında yer bulanlarda ve listeye giremeyenlerde bir üzüntü ve kırgınlık hakim dense yeridir. Partilerin, adaylık için müracaat edenlerin hepsine listelerinde yer vermesi ve hepsini memnun etmesi mümkün değil. Zira seçileceklerin sayısı belli! Ancak ‘ama’sı var bu işin. 

 

Partilerin vekil adaylarının açıklandığını duyan seçmen, "Acaba kimler listeye girmiş" diyerek heyecanla kendi ilinin listesine göz attı. Seçmenin çoğu listeleri beğenmedi. Sosyal medyadaki paylaşım ve yorumlarda adaylardan memnun olunmadığı açıkça görülmektedir. Hangi parti olursa olsun seçmenleri şokta dense yeridir. "Tabanın sesine kulak verilmemiş, bir dayatmayla karşı karşıyayız" serzenişleri yüksek sesle dillendiriliyor. Her ilin aday listelerinde seçmenin haz almadığı adaya yer verilmiş olması seçmeni memnun etmemişe benziyor. Yıllardır oy verdiği partisine "oy vermeyeceğim" diyenlerin sayısı da az değil. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Adana dışındaki Anadolu illerine listelerin başına ili tanımayan, ile yabancı vekil adaylarının paraşütle iliştirilmesi seçmeni kırgınlıktan da öte kızdırmıştır.

 

Seçmen ne istiyor, kimi istiyor bilmiyorum ama görünenden anladığım, seçmende sürekli vekil olan eski yüzlere karşı bir tepki var. Sanırım seçmen yeni yüzler görmek istedi. Listelerin başında yine eski simaların isimlerini görünce bir şok yaşadı dense yeridir. Çünkü yeni yüz yeni bir soluk ve heyecan demekti. Sıcağı sıcağına yaşanan bu şok gelip geçici midir, yoksa seçmeni partisinden ilânihaye uzaklaştırır mı bilmiyorum. Olup bitenden benim anladığım, partiler riske girmek istememiş; “Mevcut tanıdığım vekil, yeni gelecek tanımadığım iyiden daha ehven” olur diye düşünülmüş olmalı. Ya da parti disiplinine uyacak, Mecliste sorun çıkarmayacak kişilere listelerinde yer vermiş veya listeye girenler oyunu kuralına göre oynamış ve kendini daha iyi ifade etmiş olmalı. Partilerin aday belirlemede mutlaka kriterleri vardır, en iyisini seçtiklerine kendilerini inandırmış olmalılar ki YSK’ya verdikleri listeleri tercih ettiler. Fakat aday seçiminde oy alabilecekleri seçmenin hassasiyetlerini gözetmiş olsalardı demokrasimiz adına bir kazanım olurdu. Çünkü seçmen sandığa sahip çıkardı.

 

İstediği veya umduğu adayları listelerde göremeyen seçmen bu durumda ya partisini değiştirecek, ya sandığa gitmeyecek veya kerhen oy verecek. Keşke siyasi partilerimiz biz yaptık oldu demekten ziyade seçmenini küstürmeyecek orta bir yol bulabilselerdi. Yine siyasi partilerimiz bir odaya kapanıp masa başında mevcut aday adaylarından tercih yapmaktan ziyade araziye çıkıp halkın veya seçmeninin nabzını tutabilselerdi çok daha iyi olurdu.

 

Bu işler seçmeni küstürmeye gelmez. Nasıl ki öğretmenin en iyi müfettişi öğrenci ise, vekillerin de en iyi müfettişi seçmenleridir. Hâsılı siyasi partilerimiz daha seçime gitmeden aday belirlemede sınıfta kalmışlardır. Olan olmuştur artık! Zira geriye dönüşü yok bu işin. Belirlenen listelerin hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Yüce Arşivi

Mina

26 Aralık 2020 Cumartesi 00:01
SON YAZILAR