Öznur İnanç

Öznur İnanç

Yeni stratejiler neler?

Yeni stratejiler neler?

Yeni stratejiler neler?

Kovid-19 salgınıyla birlikte “kalkınma yardımları” stratejilerinde de yeni bir dönemin başlayacağı öngörülebilir. Yeni tip kalkınma yardımları stratejileri doğal olarak yeni uluslararası ilişkiler düzenine uyum sağlamak durumunda kalacak.

“Yeni tip sömürgecilik”, “kısıtlı bütçe” imkanları ve “hesap verilebilirlik” gelecek dönemde kalkınma yardımlarının en büyük çıkmazları ve çatışma alanı olacaktır. Diğer taraftan başta BM olmak üzere birçok uluslararası kuruluş ve uluslararası mevzuat daha sorgulanır hale gelecek, AB ve OPEC gibi yapılanmaların üyeleri arasında uyuşmazlıklar ortaya çıkacaktır. Bütün bunlar kalkınma yardımlarının içerik ve boyutuna yansıyacak ve halihazırda çok da etkin olmayan uygulamalar bu defa tamamen çıkar ilişkileri üzerine inşa edilecek.

Klasik çıkar ilişkilerinin dışında, dünyada gerçekten huzur, istikrar ve barış arzu ediliyorsa, “Bin yıl kalkınma hedefleri”, “2030 sürdürülebilir kalkınma hedefleri” gibi sadece söylemde kalan ve gerçekleştirilmesi mümkün olmayan hedefleri bırakıp, “bir tabak yemek, bir parça ekmek, bir bardak su” sloganıyla, her toplumu kendi ülkesel kaynaklarını kullanmak suretiyle kendine yetebilen ülkeler haline getirmeliyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öznur İnanç Arşivi
SON YAZILAR