Öznur İnanç

Öznur İnanç

Popüler kültüre boyun eğmeyin!

Popüler kültüre boyun eğmeyin!

Son yıllarda popüler kültür milletimizi etkisi altına aldı. Bu popüler kültür dediğimiz şey esasında ‘çabuk kullanım ve hızlı tüketim’ kültürüdür. Maalesef popüler kültürün bu kadar yayılması milli ve dini değerlerimizi olumsuz yönde etkiliyor.

Öncelikle kültürü kısaca tanımlamamız gerekirse, ‘Bir toplumun yaşam tarzı’ diyebiliriz. En güzel tanımı ile kültür, bir millete ait maddi ve manevi ögeler bütünüdür. Yani dilimiz, geleneğimiz, ürettiklerimiz kültür alanı içerisine giriyor.

Kültür, milletin devamlılığını sağlayan önemli unsurlardan biridir. Türk kültürü uzunca süreç sonucu oluşmuş ve toplum hayatının kaynağı haline gelmiştir. Günümüzde popüler kültürün yayılmasından dolayı Türk kültürü tehdit altındadır. Kültürümüz yabancı kültürlerin etkisi altında kalmaktadır.

Popüler kültür egemen güçlerin diğer kültürler üzerindeki etkisi sonucu ortaya çıkan bir kültürdür. Yeni yaşayış biçimlerinin ortaya çıkması, yeni sözcükler ve konuşma biçimleri doğuyor. Sırf bu kadarı bile bizim milli kültürümüze çok büyük zararlar veriyor. Genç nesil bunun etkisi altında kalıyor. Düşünce biçimimiz giderek değişiyor. Bu etki manevi yıkımlara neden oluyor. ‘Moda’ denilerek sunulan şeyler bilhassa gençler arasında kendine bir hedef kitle buluveriyor. Bir müddet sonra popüler kültür ürünlerine sahip olmamak, kullanmamak cahillik, geri kalmışlık olarak gösteriliyor.

Bir toplumun değeri, içerisinde oluşturduğu kültürel özelliklerle ölçülür. Müzik, eğlence, tören, resim, dans gibi kültürler de popüler kültürden nasibini almaktadır. Milli kimliğini kaybeden insanlar, kendilerinden önceki nesillerle sık sık çatışma yaşıyor. Bu durum toplumun yapısının bozulmasına neden oluyor.

İnsanlar kültürel etkileşimden uzak duramaz. Fakat günümüz teknolojisi bu etkileşime engel oluyor. Burada hepimize büyük görev düşüyor. Kültürümüzün yozlaşmasına izin vermeyelim. Gelecek nesillerimize güzel kültürümüzü öğretelim, onu miras bırakalım.

Popüler kültürü benimsememeniz ve benimsetmemeniz dileğiyle… Kalın sağlıcakla...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öznur İnanç Arşivi
SON YAZILAR