Öznur İnanç

Öznur İnanç

İnancın Kusuru Yok

İnancın Kusuru Yok

Bu haftaki köşe yazımı yazmadan evvel kafamda eğlenceli, neşeli ve okurken keyif veren bir yazı kaleme almayı düşünüyordum. Fakat zihnim ve ruhum aynı doğrultuda hareket etmeyince eğlenceli ve neşeli bir konuyu ele alma düşüncesinden vazgeçmek durumunda kaldım…

Belki de mübarek Ramazan ayının etkisi ile dini bir takım konular aklıma takıldı. Dinin etkisizleşeceğini ve raflara kaldırılacağını iddia eden materyalistler, bu düşüncelerini ve fikirlerini günümüz insanlarının dine ve inanca karşı tutumuna bakarak mı iddia ediyorlar? Din yok olur mu?

İnsanların var olduğu günden bu yana insan hayatında din ve inanç da hep var olmuştur. Yani dün vardı yarın da var olacak. Çeşitli tapınaklar inşa etmiş ve buralara ‘sığınmış’. Hayatını inanca göre şekillendirmiş. Çünkü bu insanın fıtratıdır. İnsanoğlu inanan bir varlıktır. Dolayısıyla fıtratta var olan bir ihtiyacı yok etmek mümkün değildir.  Zaman ve dönem içerisinde değişen insanların duygu ve düşünceleridir. Bir dönem insan pagan olmuş, kainatı idare etmede çeşitli güçlere, türlü fonksiyonlar yüklemiş. Bir dönem güneşin büyüklüğüne, ihtişamına kapılıp onu ilah olarak kabul etmiş. Ayın güzelliğine kendini kaptırmış ve ilah olabileceğini düşünmüş, ona tapmış. Ruha tapmış, doğa güçlerine inanmış, inanmış da inanmış.

Daha sonraları tek bir ilaha inanmış ve o ilah dönem dönem insanoğluna peygamberler göndererek, onların doğru yoldan sapmalarını önlemiştir. Peygamberlerin geldiği dönemlerde insanlar doğru yolu bulmuş ve o peygamberlere tabi olanlar, kabul edenler olduğu gibi kabul etmeyenler de olmuş. Son peygamber Hz. Muhammed (sav) vefat ettikten sonra, yine insanların düşüncelerinde ve duygularında değişim olmuştur. Maalesef din, bazı şahsiyetlerin elinde adeta bir ‘afyon’ haline gelmiş ve insanları sömürmek adına bir malzeme haline gelmiştir. Hurafeler zamanla ‘din’ diye kabul edilmeye başlamış ve bunun neticesinde geleneksel hale gelen inanışlar aslında insanı dinden uzaklaştırmıştır.

Çağımız bilgi çağı. Bilgiye ulaşmanın kolay olduğu bir dönemdeyiz. İnsanların bilgiye rahat ulaşabilmeleri birilerinin din ile ilgili ortaya koydukları tezatlıkları ve sömürü görmelerine sebep oldu ve yeni nesil dinden soğumaya başladı. Halbuki dinin, inancın kusuru yok…

Önümüzdeki süreç ve dönemlerde neler olacak yaşadığımız sürece hep birlikte göreceğiz. Haftaya görüşmek dileğiyle, esenlikler diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öznur İnanç Arşivi
SON YAZILAR