Nihat Kılıçarslan

Nihat Kılıçarslan

Oruç bir kalkandır…

Oruç bir kalkandır…

Peygamber efendimiz (s.a.v.)’in "Oruç bir kalkandır. O halde oruçlu kötü söz söylemesin. Oruçlu kendisiyle çekişip kavga etmek isteyen kişiye 'ben oruçluyum, ben oruçluyum' desin..." ifadesinden orucun kişiyi melekleştiren ve kötülüklerden alıkoyan önemli bir koruyucu olduğunu anlıyoruz.

Kişi, tutmuş olduğu orucun bilinciyle kimseye kötü söz söylemez, tartışmaz ve kavga etmez. Bunun ecrini de Allah ona muhakkak verecektir. Toplumumuzda yaygın olan bir durum var ki oda oruç tutan bazı bireylerin açlık, susuzluk gibi sebeplerle agresif olup etraflarında ki diğer insanlara kaba ve sinirli davranıp onlarla tartışmaları, kalp kırmalarıdır. Zaten Efendimiz insan fıtratını çok iyi bildiği için bu sözü özellikle bu gibi durumlar için söylemiştir. Nitekim insan orucu sadece Allah rızası için tutar ve bütün sıkıntılara da onu düşünerek katlanır. Bu sebeple insan bulunmuş olduğu faziletli durumu bilmesi gerekirken öfkesine hakim olamayıp da kalp kırarsa bu fazileti yanlış değerlendirmiş olur. Bire bin verildiği bu mübarek günlerden istifade edememiş olur. Mevlanâ  meşhur bir sözünde : 

“Kâbe, Azer’in oğlu Halil İbrahim’in yaptığı bir binadır. Kalp ise, yüce Allah’ın nazargâhıdır. Bu sebeple, bir gönül yıkmak, bin Kâbe yıkmaktan daha kötüdür”  demiştir. Bu sebeple oruçlu ilen ne kadar fıtrat olarak bu gibi durumlara yakın olsak da Allah için sabredip kendimizi tutmamız bizim için en hayırlı davranış olacaktır. Ayrıca başka bir kişiden bu tavrı görürsek de ona Efendimiz ’in de dediği gibi 'ben oruçluyum” şeklinde karşılık vermek en güzel davranış olacaktır. Müslüman her davranışı ile diğer insanlara örnek olması gereken kişidir. Allah her birimizi örnek Müslümanlar eylesin. Cumanız mübarek olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nihat Kılıçarslan Arşivi
SON YAZILAR