Nihal Şahsenem Akköse

Nihal Şahsenem Akköse

Takı

Takı

Hepimizin şikayetçi olduğu ama şikayet ettiğimiz şeyi yaptığımız olmuştur. Evet, bu cümle biraz karışık oldu. Şöyle örnekleyeyim; hepimiz trafikte saygı bekliyoruz değil mi? Peki, hangimiz saygı gösteriyoruz?

Bir kere şunu kabul edelim ki milletçe bir iletişim problemimiz var. İletişim kuramıyoruz. Derdimizi anlatamıyoruz. Eleştirilerimizi de akıl, mantık çerçevemizde değil, daha çok partizanca yapıyoruz. Zaten parti tutmak nedir, hiç anlamamışımdır. “Neden parti tutayım, parti beni tutsun?” demiyor çoğu insan. Halbuki, birçok konuda o tavrı takınmıyor muyuz? “Ben neden şöyle yapayım, o bana böyle yapsın” demiyor musunuz? Diyorsunuz…

“Gündemimiz ekonomi” diyorsunuz, diyoruz. Adam diyor ki ekonomi yorumu yaparken, “Yahu millet arabayla geziyor, araban yoksa akaryakıt fiyatlarını niye dert ediyorsun? Memlekette kadınlar kuyumcu dükkanı gibi geziyor; altını, gümüşü, telkârisi dolu. Bozdursun da ihtiyaçlarını karşılasın” diyor. Şimdi yorum mu bu yani? Gerçek mi, doğru mu söylediklerin? Bir düşün, tart, kendince bir muhasebesini yap, bakalım.

Dünyadan hiç mi haberiniz yok kardeşim? Hadi geçtim dünyayı. Çarşıya, pazara, markete de mi gitmiyorsunuz? Ne yiyip ne içiyorsunuz? Anlam veremiyorum bir türlü…

Geleyim takı mevzusuna. ‘Kuyumcu dükkanı gibi’ ve türevi yorumlar var ya, ona işte. Pahalılıktan sitem eden vatandaşın yüzüğüne, bileziğine bakıyorlar önce. Daha sonra da telefona bakıyorlar ya neyse şimdi telefona girmeyeyim. İnsanların ekonomik durumu yüzükten, bilezikten yola çıkılarak anlaşılmaz. Niye? Dünyada herkesin bir takısı var. Yalan mı? Gitmene gerek yok, televizyondan falan bak Afrika’ya. Küçümsemiyorum, yanlış anlaşılmasın. Adamlar hopluyor, dans ediyor ama takıları var kardeşim. Yok mu? Yiyecek ekmek, içecek su yok ama takı var. Çoğu altın, gümüş değil ama takı işte.

Bizim memlekette takı kara gün içindir. Bir nevi sosyal garantidir. Ayrıca evi, arabası, kolunda bileziği, parmağında yüzüğü olan ekonomik sıkıntı çekmeyecek diye bir kural da yok. Dolayısıyla hayat pahalılığı ile ilgili sitemleri, şikayetleri dikkate almak gerekir.

Esenlikler…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nihal Şahsenem Akköse Arşivi
SON YAZILAR