Nihal Şahsenem Akköse

Nihal Şahsenem Akköse

Neden hayır diyemiyorsunuz?

Neden hayır diyemiyorsunuz?

“Bu kış bitmez” dediğimiz günleri geride bıraktık ve beklediğimiz yaz aylarına nihayet girdik. Bir yaz mevsimine daha erişmenin mutluluğu içerisindeyiz. Yaz ayları geldi de ne oldu? Balkon sezonu açıldı.

Şükürler olsun ki başımızı sokacak bir evimiz ve evimizin de şirin bir balkonu var. Büyük şehirde balkon şart. Ha, köydeki ya da kasabadaki gibi çayır, çimen yok belki ama olsun. Mutfağa katılmış balkonlarımızda mutlu olmaya çalışıyoruz. Böyle balkon falan diye başladım mevzuya ama konumuz imar falan değil. Mevzu balkonda aklıma geldi diye böyle giriş yaptım.

“Neden bir şeye hayır diyemez insan” diye düşündüm. Durduk yere aklıma böyle bir soru takıldı, kaldı. Neden hayır diyemiyoruz, hayır demek neden zor? Bu soruları sordum ve birçok da cevap buldum kendimce. Şimdi o yanıtlardan biraz bahsedeceğim ve mevzuyu bu haftalık noktalayacağım.

Kimi insanlar vardır, aşırı vicdan sahibidir. “Buna hayır dersem karşımdaki çok üzülür” diye düşünen hayır diyemez. Gücünü zorlar da zorlar. Bunun karşılığını göremezse eğer öfkelenir, strese girer ve daha birçok rahatsızlığa zemin hazırlar.

Bazısı da vardır ki herkesi mutlu etmeye çalışır. Herkesle arasını iyi tutmak ister. Tartışmalardan uzak durur. Dolayısıyla evet demeyi hayır demeye tercih eder. Bunlardan pek az kaldı günümüzde.

Herkes tarafından sevilmek isteyen insan profili vardır günümüzde genellikle. Herkes tarafından sevilmek isteyen şahsiyet kolay kolay hayır diyemez. “Bana ilgi göstermeyi bırakıverir” diye korkuya kapılır. “Beni onaylasınlar, sevsinler, beğensinler” ve bunların türevi yanlış düşüncelere girmemek lazım. Yalnızlıktan korkmanın anlamı yok. Hem zaten yanınızda bir insanoğlu yok diye yalnız hissetmemiz de doğru değil. Allah var…

Bu liste daha uzayıp gidebilir ama benim aklıma gelenler şimdilik bunlar. Bence yeri geldiğinde okkalı bir hayır demek lazım. Kendi isteklerimizi göz ardı edelim, edelim de başkasının gereksinimlerini, isteklerini karşılayacağız diye de kendimizi paralamayalım. Sürekli başkalarına zaman ayıracağımıza kendimize de zaman ayıralım mesela. Hayat kısa. Yapmak istediklerimizi yapacak zamanımız kalmayabilir. Unutmayın; son gideceğimiz yere gidiş bileti var ama dönüş bileti yok…

Tek başınıza da kalsanız korkmayın, yapın bir kahve çıkın balkona. Mümkünse de tütün ürünlerinden uzak durun…

Esenlikler…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nihal Şahsenem Akköse Arşivi
SON YAZILAR