Dil öğren, dünyan değişsin
Sevgili okurlarım bugün sizlere yeni diller öğrenmenin bizi nasıl bir değişime sürüklediğinden bahsetmek istiyorum. Eminim birçoğunuzun geçmişinde dil öğrenmekle ilgili bir travması vardır. Bunun sebebi dil derslerini zorunluluk olarak görmüş olmanızın isteksizlik yaratması veya yanlış öğrenme metotları uygulamanızdan kaynaklanıyor olabilir. Bense size dil öğrenmeyi zorunluluk olarak değil aksine hayatınıza nasıl bir katkı sağlayacağını anlatmak istiyorum.
Dil öğrenmek, dünyaya bakacak bir penceren daha var demektir.
Dil öğrenmenin sosyal hayatınıza katkıları oldukça fazladır. İlk olarak seyahat etmek istediğiniz ülkelerde daha rahat edecek ve oranın kültürünü daha yakından tanıma fırsatı bulacaksınız. Yeni insanlarla tanışabilir ve özgüveninize katkı sağlayabilirsiniz. Okumak istediğiniz kitapların, izlemek istediğiniz filmlerin ana dilini kullanabilir bu sayede duyguları daha iyi hissedebilirsiniz. Tüm bunlarla beraber iş hayatınızda yeni başarılara imza atabilir veya yeni bir işi daha kolay bulabilirsiniz. Bilimsel olarak dil öğrenmenin zihin pratiği yapmanızı sağladığını ve zihninizi geliştirdiğini söylemekte yarar var.
Dil öğrenmeyi zorunluluk olarak görmeyi bıraktıktan sonra kendinize uygun bir strateji oluşturup yola o şekilde devam etmelisiniz. Dil öğrenmek denildiğinde akla ilk gelen dil İngilizcedir. Evet İngilizce günümüzde önemli bir yere sahiptir fakat sizin ilk öğreneceğiniz dil için uygun olmayabilir. Bir dili en iyi şekilde öğrenebilmek için önce o dili sevmelisiniz. Kültürünü, kitaplarını, insanlarını çok sevdiğiniz bir ülkenin dilini öğrenmeye başlamak motivasyonunuzu arttıracaktır.
Dil öğrenmeye başlarken yoğun bir program hazırlamamalı ve temelden başlamalısınız. İlk olarak öğrenmek istediğiniz dilde en çok kullanılan 100 kelimeyi ezberleyerek işe başlayabilir daha sonra bu sayıyı arttırarak devam edebilirsiniz. Dil öğrenirken istikrar çok önemlidir her gün mutlaka 15 dakika bile olsa tekrar yapılmalıdır. Tabii ki dil öğrenmenin en iyi yollarından biri olan ‘maruz bırakma’ yöntemini de es geçemeyiz. Öğrenmek istediğiniz dile maruz kalmak bilinçaltınızı tetikleyecek ve öğrenmenizi kolaylaştıracaktır. Örneğin izlediğiniz filmleri, dinlediğiniz şarkıları, telefonunuzun ve bilgisayarınızın dilini öğrenmek istediğiniz dile çevirmek bu konuda oldukça işinize yarayacaktır. Ayrıca dil öğrenme sürecinizde teknolojiden fayda sağlayabilir ve konuşma pratiği yapabilirsiniz günümüzde yabancı dillere mensup insanları bir araya getirerek dil gelişimini amaçlayan birçok aplikasyon var.
Evet şimdilik benden bu kadar umarım bu yazdıklarımı faydalı bulmuş ve dil öğrenmek için adım atmaya karar vermenizi sağlayabilmişimdir.
İyi günler…