Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Referandum partiler üstüdür

Referandum partiler üstüdür

Hemen herkesin referanduma kilitlendiği bu günlerde “evet” ve “hayır”cılar arasında da kıyasıya bir rekabet devam ediyor. “Evet” diyecek olanların “hayır” diyenlere, “hayır” diyecek olanlarda “evet” diyeceklere akıl almaz sözlerle saldırıyor.

 

Hatta geçtiğimiz günlerde medyada çıkan haberlere göre “evet” ci bazı gençler  “hayır” diyecekleri silahla tehdit ettikleri açıklandı. Bu nasıl bir aymazlık? İnsan bir başkasını kendi gibi düşünmüyor diye silahla tehdit eder mi?

 

Demokrasiden bahsediyoruz ama baskılardan da vaz geçmiyoruz. Bir insanı düşüncesinden vaz geçirmek için illa güç mü göstermek gerek? Bir insanı düşüncesinden vaz geçirebilmek için akılcı bir yolla fikrini değiştirmek mümkündür.

 

İnsanlar istedikleri gibi düşünebilir ve düşündüklerini de söyleyebilir. Bir insanın kendi tercihini bir kenara bırakarak başka birinin “evet” veya “hayır” cevabına müdahale etmesinin nedeni ne olabilir?

 

Bir kere herkesin sizin baktığınız pencereden referanduma bakmasını isteyemezsiniz. Herkes kendi hür iradesi ile okuyacak, dinleyecek, anlayacak ve kararını ona göre verecektir. Zaten demokrasinin güzelliği bu değil mi?

 

Muhakkak ki referandum ülkemiz için çok önemli bir süreçtir. Bu süreç içerisinde herkes referandum konusunda kendi düşünce, kaygı ve endişelerini mutlaka dile getirecektir. Bunlar insani bir ortam içerisinde ve aklıselim bir şekilde tartışılabilmelidir. Bir kişinin kampanya süreci içerisinde fikir değiştirmeyeceğini kim karar verebilir?

 

Bugün “evet” diyen birisinin yarın “hayır” demeyeceğini kim garanti edebilir? Bunun tam terside olabilir. Fakat bunun yolu silah göstermekle, tehdit etmekle ve baskıyla olmamalıdır. İnsanlar görerek, duyarak ve inanarak fikirlerini ortaya koymalıdır.

 

Bir de referandum süresince özellikle sosyal medyaya dikkat edilmelidir. Kendilerini adlarını vererek ortaya atmaktan çekinen kara düşünceli kişiler, çeşitli takma adlarla sosyal medyada provokatif hareket ve söylemlerde bulunabilirler.

 

Unutulmamalıdır ki, bu referandum sosyal medya da yapılmıyor veya sosyal medya buna yön vermiyor. Bu referandum meydanlarda ve halkın içinde yapılıyor. Siyasi partiler meydanlara çıkarak ve halkın içine karışarak partilerinin görüşlerini savunacak ve bu görüş paraleleinde “evet” veya “hayır” demenizi isteyecekler.

 

Halkımızın o sarsılmaz sağduyusunun  bu referandumda da hayata geçirilerek  ve güzel bir referandum öncesi yaşayacağımıza inanıyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR