Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Önce kendimizi düzeltelim

Önce kendimizi düzeltelim

Gelişen teknolojiyle birlikte insanlarımızın şikayet ettikleri konularda arttı. Günümüzde artık herkes bir şeylerden şikayet etmekte. Şikayet etmeyi ne kadar iyi biliyorsak, çözüm yolları konusunda o kadarda  iyi değiliz.

Eğitimden sağlığa, sosyal hayattan ekonomiye kadar her konuda şikayet ve sızlanmalarda bulunuyoruz. Sistemlerin problemlerini görüyor, bunları eleştiriyor ve düzelmesi gerektiğinden bahsediyoruz. Hükümetlerin bu konularda tedbir almasını istiyoruz.

Bizim gibi düşünenlerinde tespit ve eleştirilerini duyunca onlara hak veriyor ve düşüncelerimizde yalnız olmadığımızı anlıyoruz. Şikâyet ettiğimiz konuların çareleri nedir? Bunlara nasıl çare buluruz? Bütün bunlar konusunda da bir şey bilmiyoruz.

Çoğu zaman çarenin ne olduğu konusunda da   görüş ve öneriler  ileriye  sürülüyor. Eğitim sistemi  düzeltilmeli. Yöneticiler dürüst olmalı. Adam kayırmadan vazgeçilmesi lâzım, Devletin imkan ve kaynakları israf ve talan edilmemeli. Yolsuzluk yapanlar en ağır şekilde cezalandırılmalıdır.

Günümüzde artık herkes elini taşın altına koymalı, şikayet ettiği konuları nasıl bertaraf edeceğini iyi düşünmelidir. Hayatımızdaki yanlışlar düzeltilmeli, Yanlışların doğruya dönmesi için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.

Aslında her şeyi devletten beklemek de çok akıllıca değildir. Bize lazım olan hangi hastalık için hangi ilacı ve tedaviyi ne şekilde uygulanacağını bilmenin ötesinde bu ilacı ve tedaviyi uygulamaktır. Yani aksiyon,  amel,  iş,  icraat ve  çalışmadır. “insan için  ancak  çalıştığının karşılığı  vardır! “  denilmiyor mu?

Öyleyse çarem ferden ve toplum olarak kendi kendimizi düzeltmektir. Kainatta kendi  kusurunu  düzeltme    imkan,  irade  ve  görevi  verilen  tek  mahluk  insandır. Cansız varlıklar ve hayvanatın düzenlenmesi işini  de  insan üstlenmiştir.Yani kimse göklerden veya yerden birilerinin gelip de  bizim  kusurlarımızı  yanlışlıklarımızı  düzeltmesini  beklemeyelim. 

Herkes kendi kusurlarını  düzeltsin ve eksikliklerini tamamlasın. Bunun yolu çok çalışmaktan  geçer. Çalışmak,  sabırlı olmak,  uzun zaman harcamak,  ilim, tefekkür ve amel gerekir. Tembel, sabırsız,  hazır  yiyici,  başkasının  emeğini  sömüren,  menfaatine  düşkün ve  ahlaken  düşük  insanlar  akılsız  olurlar. Böyleleri  kendi  kendilerini  düzeltme  yeteneğinden de  mahrumdurlar.

Yani  gerçekten  düzelmek  istersek  düzelebiliriz. Tek  yapmamız  gereken  şey   Allah  (CC)  ve  Resulüne  itaat  etmektir.  Sen  yaratıcıya  isyan  edersen işlerinin  ve  ahvalinin  düzelmesini  nasıl  bekleyebilirsin?  Bizim   ferden  ve   toplum  olarak  kötü  alışkanlıklarımız  vardır.  Bunlardan  vazgeçmeden işler  düzelmez.  yalancılık,  dolandırıcılık,   mal,  makam  ve  mevki  hırsı,  adam  kayırmak ,  dalkavukluk ve  menfaatperestlikten  vazgeçmeden, bu  putları  kırmadan Allah (CC)  ın  rızasını  kazanamayız,  işlerimiz  düzelmez.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR