Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Naylon poşetler çöpe

Naylon poşetler çöpe

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan düzenle kapsamında 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren plastik alışveriş poşetleri tüm satış noktalarından ücretli olarak alınacak. Kullanımı her geçen gün artan plastik alışveriş poşetlerinin hızlı bir şekilde çöpe dönüşmesi, hafif ağırlıkları nedeniyle etrafa yayılarak çevre kirliliğini önemli ölçüde artırması ve mevcut geri dönüşüm oranları çok düşük olduğundan kaynak verimliliğini olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle ücretlendirilecek.

Yönetmelik ile tüm dünyada, üzerinde hassasiyetle durulan plastik alışveriş poşetlerinin kullanımı sonucu oluşan görsel ve çevresel kirliliğin önlenmesi ve gereksiz plastik poşet kullanımının önüne geçilmesi hedefleniyor. Bununla birlikte büyük miktarda tasarruf sağlanacağı da bir gerçek.

Belli bir yaşın üzerindekiler hatırlarlar. Eskiden naylon poşetlerin yerine file, kese kağıdı veya sepet kullanırdık.Pazar yerinde meyve ve sebzeler gazete kağıdından yapılan büyük külahlara ya da kağıt torbalara konurdu. Daha sonra bu kağıt külah ya da kesekağıtları filelere konulurdu.

Gelişen teknolojiler ve açılan alışveriş merkezlerinin de katkılarıyla sonucu bu kağıt külah ya da kese kağıtların yerini siyah naylon torbalara bıraktı. Daha sonra bu siyah torbalarla ilgili olarak kanserojen maddeleri barındırıyor iddiası ortaya atıldı. Daha sonra da siyah naylon poşetler yerini şeffaf poşetlere bıraktı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının aldığı bu haklı ve doğru kararla birlikte artık alışveriş merkezlerinde müşterilere verilecek olan naylon poşetlerden para alınacak. Tanesi 25 kuruştan satılacak olan poşetlerin bu surette satışını azaltmak amaçlanıyor. Her alışverişte en az on naylon poşet taşıyanlar artık bir poşet alacaklar ve doğayı koruyacaklar.

Aslında bu kadar radikal karar alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı naylon poşet kullanımını tamamen yasaklasaydı. Hem doğayı kirleten ve hem de insanın sağlığını etkileyen naylon poşetler tamamen ortadan kalkmalıdır. Yerini kağıt torba, kese kağıt veya file almalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR