Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Karne korkusu

Karne korkusu

Yaklaşık dört aydır süren eğitimin ardından heyecanla beklenen, iple çekilen karne günü nihayet geldi. Yarın öğrenciler karnelerini alacaklar. Bazı çocuklar sevinirken maalesef bazı çocuklar ise üzülecekler.

 

Karneleri iyi olan çocuklara ve ailelerine söyleyecek sözümüz yok. Ancak karnelerinde kırıklar olan çocukların ebeveynlerine bazı tavsiyelerim olacaktır. İlk önce ebeveynlerinde yıllar önce öğrenci olduklarını ve bu yollardan kendilerinin de geçtiklerini unutmamalarını tavsiye ederim.

 

Muhakkak ki, Ebeveynlerin çocuklarının başarılı olmasını istemeleri oldukça doğal. Ancak azımsanamayacak oranda aile çocuklarına yönelik mükemmeliyetçi beklentiler içine girerek, hatalar karşısında toleranssızlık sergileyerek ve süreçten çok sonuca odaklanarak çocuklarda örselenmeye yol açabiliyor.

 

 Söz konusu karne notları olunca durum biraz daha açıklık kazanıyor. Karnesi ‘pek iyi’lerle dolu olmayan, kırık not getiren bazı çocuklar maalesef bu ‘başarızlığın(!)’ bedelini eleştiri, hakaret, ceza, kıyaslama ve hatta fiziksel şiddetle ödemek zorunda kalabiliyor.

 

Böyle olunca da maalesef zayıf getiren çocuğu eleştirme, yargılama ve hatta cezalandırma gibi olumsuz tutumlar devreye girebiliyor. Ebeveynlerin her zaman ilk adımı çocuklarını anlamaya yönelik olmalı. Yargılamadan ve reddedici olmayan bir tutumla çocuğun notlarındaki düşüklüğün sebepleri araştırılıp anlaşılmalıdır.

 

Çocuğunuza notları ne olursa olsun değerli olduğunu ve onu olduğu gibi kabul ettiğinizi hissettirin. Notlarını etkileyen sebepleri anlamaya çalışın. Ayrıca notları ne olursa olsun zorlu bir süreçten çıkan çocuğunuzun tatile ihtiyaç duyduğunu ve bunu hak ettiğini unutmayın.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR