Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

İttifaklar dönemi başlıyor

İttifaklar dönemi başlıyor

31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan yerel seçimler öncesinde siyasi arenada hareketlilik artarak devam ediyor. Geçtiğimiz Cumartesi günü 40 ilin belediye başkan adaylarını açıklayan Ak parti, bugünde parti gurup toplantısında 20 ilin belediye başkan adaylarını kamuoyuna duyuracak.

Ak Parti ile MHP arasında 24 Haziranda başlayan Cumhur İttifakının 31 Mart yerel seçimlerinde de  devam edecek olmasının ardından, yerel seçimler ayrı bir önem kazanmaya başladı. Cumhur İttifakın karşısında muhalefette Millet İttifakı için kollarını sıvadı.

Cumhur İttifakına göre  MHP İstanbul, Ankara ve İzmir’de aday çıkarmayacak, bu illerde MHP teşkilatları, seçmenlerine AK Parti’nin adaylarına oy vermeleri telkininde bulunacak. Ayrıntıları şu an itibarıyla tam olarak bilmek mümkün değil ama muhtemelen Büyükşehir Belediye Meclislerinde MHP’den bazı isimlerin de seçilebilecek sıralara yazılması söz konusu olacak. Muhtemelen Anadolu’da  başta Adana ve Mersin olmak üzere bazı yerlerde AK Parti MHP’ye destek verecek.

24 Haziran seçimleri ile başlayan ittifak oluşumlarının artık siyasi hayatımızda devamlı kalacağını da söyleyebiliriz. Ancak aynı zamanda bu ittifaklar sisteminin çok fazla bilinmezleri var. Partilerin aldıkları oy oranını nasıl bileceğiz? Bir partiye gönül veren seçmen, sırf partisi istiyor diye başka bir partiye nasıl oy verecek? Şuradaki belediyeyi sen al, buradakini ben alayım gibi bir yaklaşım demokrasiyi ne kadar yansıtır bilemeyiz.

Cumhur İttifakı karşısında bir ittifak olması da doğaldır. Şimdi de daha önce Millet İttifakı adı altında bir araya gelen partiler yeniden ittifak görüşmelerine başladılar. Şimdiden CHP ve İyi Parti genel başkanı bir görüşme yaptı, CHP ile Saadet Partisi arasında bir görüşme için parti liderleri bir araya geldi.

Artık Türk siyasi tarihinde özellikle genel ve yerel seçimlerde Cumhur ve Millet İttifaklarına alışacağız gibi. Artık partiler ağırlıklı oldukları illerde ittifak çerçevesinde kendi adaylarının desteklenmesini isteyecekler. Zayıf oldukları yerlerde de ittifakın diğer ortağının adayını destekleyecek. Tabi ittifakı oluşturan partilerin tabanının bu ittifaka ne kadar bağlı kalacağı da şimdiden merak ediliyor.

SON DAKİKA

31 Mart Yerel seçimlerinde Konya Büyükşehir Belediye Başkan adayı ile birlikte Ankara ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylarının da bugünkü Ak Parti Meclis Gurup Toplantısında açıklanması bekleniyor. Hayırlısı olsun inşallah.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi