Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

İnsanlıkları bu kadar

İnsanlıkları bu kadar

Suriye’de yaşanan iç savaştan kaçan mültecilerin sayısı neredeyse 5 milyona yaklaştı. Ülkesinden ayrılmak zorunda kalan 5 milyon kadın, erkek, çocuk ve yaşlı mülteciden çok az bir kısmı, insan hakları konusunda mangalda kül bırakmayan sözde medeni Avrupa ülkelerinde.

 

Bunu ben söylemiyorum. İngiltere'de faaliyet gösteren dünyanın önde gelen yardım kuruluşu olan Oxfam araştırdı. Bu araştırmaya göre Suriye'deki iç savaştan kaçan ve sayıları neredeyse 5 milyona yaklaşan mültecilerin sadece yüzde 1.4'ünün dünyanın zengin ülkeleri tarafından kabul edildiğini söyledi  ve bu ülkelerden mültecilere daha fazla destek istedi.

 

 

5 milyon mültecinin en az yüzde 10'unun zengin ülkeler tarafından kabul edilmesi gerektiğini ifade eden Oxfam adlı kuruluş, "2013'ten bu yana zengin ülkeler 130 binden daha az yerleştirme merkezi kurdu ve sadece 67 bin 100 kişi bu merkezler aracılığıyla gelişmiş ülkelere gidebildi" açıklamasında bulundu.

 

Yine bu araştırma göstermiştir ki,  Suriye'deki iç savaş beşinci yılını doldururken, ülkeden kaçan mültecilerin önemli bölümü komşu ülkeler Türkiye, Lübnan ve Ürdün'e sığınmış durumda. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre Türkiye'deki Suriyeli mülteci sayısı 2.7 milyon seviyesinde. Lübnan'da 1 milyon, Ürdün'de ise 636 bin mülteci bulunuyor.

 

 

Suriye'deki savaştan kaçan milyonlarca Suriyeli mültecinin Türkiye üzerinden Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gitmeye çalışması, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmüş en büyük göç krizine yol açtı.Fransa şu ana kadar sadece 1000 Suriyeli mülteciyi kabul etme sözü vermiş durumda. Bugüne kadar 1812 mülteciyi kabul eden ABD ise 10 bin mülteciyi daha kabul edeceğini açıkladı.

 

Her zaman mazlumların yanında olan Türkiye, Suriyeliler konusunda da insanlığa en büyük cevabı vermiş oldu. Diğer Avrupa ülkelerinin sınırlarda perişan ettiği mülteciler konusunda ağızlarını açamayan insan hakları savunucuları, Türkiye’deki en ufak bir olaya müdahil olmak istiyor. Bunun son örneğini konsoloslar gösterdi maalesef. Önce kendinizi düzelteceksiniz daha sonra da başkalarını düzeltmeye çalışacaksınız. Çifte standart dedikleri bu olsa gerek

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR