Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Günde bir dakika okuyoruz

Günde bir dakika okuyoruz

Kitap okuma konusunda ne kadar zayıf olduğumuz konusu Türkiye İstatistik Kurumu’nun araştırmasıyla bir kere daha ortaya çıktı. Millet olarak kitap okumadığımız gibi okunmasına da sebep olmuyoruz.

 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı bir açıklamaya göre Türkiye’de insanlar kitap okumaya günde sadece bir  dakika ayırıyorlar. Hemen her şeye zaman ayıran milletimiz okumaya zaman konusunda oldukca zayıf.

 

Günlük televizyon izlemeye yaklaşık altı saat, internete girmeye üç saat ayıran milletimiz, söz konusu kitap okuma olduğu zaman sadece ortalama bir dakikasını ayırıyor. Durum bu olunca da Türkiye’de insanların ihtiyaç listesinde kitap okumak ancak 235. sırada kendisine yer buluyor.

 

Ülke olarak ilerlemeden ve 2023 hedefimizden söz edilirken vatandaşlarımızın kitap okumaya ayırdıkları zaman, çelişki ortamı oluşturuyor. Avrupa ülkelerinde yüzde onlarla anılan okuma alışkanlığı maalesef ülkemizde binlerle izah edilmektedir.

 

TÜİK tarafından yapılan araştırmada ayrıca az da olsa ülkemizde kitap okuyanların tercih ettiği konularda belirlenmiş. Buna göre okuyanların  yüzde 65’i aşk, yüzde 24’ü siyasi, yüzde 13’ü düşünce, yüzde 7’si kişisel gelişim kitapları okuyor.

 

Aslında şurası unutulmamalı ki, Türkiye’nin büyümesi ve hedeflediği zirveye gidebilmesi için kitap okumamızın ve okutulmasının teşvik edilmesi gerekmektedir. Özellikle okul çağındaki çocukların kitap okumaları onların zihinsel gelişimi için çok gereklidir.

 

 

Okumak, çocukların kültürel gelişimlerini tamamlamaları ve bilgi çağını yakalamaları için hava gibi, su gibi, yemek gibi günlük hayatlarının bir parçası olmalı. Türk çocukları kitap okumada Afrika ülkelerinin gerisinde kalmış durumda. Türkiye’de 100 kişiden sadece 4 kişi kitap okuyor.

 

Çocuklarımıza özel günlerinde oyuncakların yanı sıra kitap hediye edilmesi ve onların bu kitapları okumak için çeşitli ödüllerle onlara okuma  alışkanlığı kazandırılması herkes için iyi olacaktır. Çocuklarımıza televizyon seyrettikleri, internete girdikleri zamanın hiç olmazsa yarısı kadar kitap okumaya teşvik edilmesi gerekmektedir. Tabi bunu yaparken de öncelikle kendimizi kitap okuyarak onlara örnek olmalıyız.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR