Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Eleştirilerde dikkatli olmak gerekir

Eleştirilerde dikkatli olmak gerekir

Referandum süreci olanca hızıyla devam ediyor. Bu süreçte  millet olarak çok dikkatli olmamız gerektiğine inanıyorum. Çünkü ülkemiz çok ciddi sorunlarla karşı karşıyadır. Böylesine nazik bir dönemde yapılacak olan  referanduma da çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

 

Vatandaş ve siyasiler olarak  böylesi bir dönemde, bin düşünüp, bir konuşmak gerekirken, tam tersine düşünmeden, yapılan açıklamalar, ülkemizde, kamplaşmayı daha artırır.  Özellikle de  'evet' diyenleri, vatansever, 'hayır' diyenler vatan hainidir demek, ülkemize, sadece zarar verir.

 

Siyasi kadroların ortamı germeden ve vatandaşları kutuplara bölmeden dikkatli açıklamalar yapması elzemdir. Geçmişte bu tür söylemlerin nelere mal olduğunu hep birlikte gördük.

Bugünde,  Anayasa değişikli ile ilgili referandum nedeniyle, ortam iyice gerildi. Maalesef ülkedeki gerginlikleri, ortadan kaldırmakla görevli insanlar, gerginlikleri adeta körüklüyorlar. Hatta ülkemizin, kutuplara yarılmasına da zemin hazırlıyorlar.

 

Gerek medyada ve gerekse sosyal medyada yapılan açıklamalar ve söylemler vatandaşlar arasına hizip sokmaktan ileri gitmemektedir. Vatandaşlar hangisine inanacağı konusunda tereddüde düşmekte ve sinirler gerilmektedir. Önemli olan böylesi dönemlerde ılıman yaklaşımlar ve yumuşak eleştirilere değer verilmelidir.

 

Elbette siyasiler, eleştirecekler ve eleştirileceklerdir. Çünkü siyasilerin görevi budur. Eleştirinin ve tartışmanın, geçmediği, yer ve durum yoktur. Eleştiri ve tartışma, yaşamın parçaları, daha doğrusu bütünü içindedir. Ondan da kimse, uzak ve ilgisiz kalamaz.

 

İşte siyasilere düşen görevde tan burada başlamaktadır. Eleştiri yaparken bile hoşgörülü, saygılı davranılmalıdır. Karşısındakinin fikrine saygı duyarak kendi fikrini savunmaktır. Karşılıklı saygı ve anlayış içerisinde yapılacak eleştiriler aynı zamanda uygarlığında temel göstergesidir.

 

Referandumla ilgili, lehte ve aleyhte yapılacak tartışmalara, demokratik olmak şartıyla olumlu bakılmalıdır. Çünkü bütün toplumlarda olduğu gibi, ülkemizde de insanlarımızın,  devletin yapısı ve yönetimi hususunda, konuşması, eleştiri yapması ve sorunlara çareler üretmesi olağandır. Bu aynı zamanda demokrasinin de bir gereğidir. Ülkemizin ciddi sorunlarla boğuştuğu bu dönemde önemli olan birlik ve beraberliğimizi korumaktır.    

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR