Mine Baykal

Mine Baykal

Sigara ve kilo ilişkisi

Sigara ve kilo ilişkisi

Kilo almadan sigara bırakılabilir mi? Sigarayı bıraktıktan sonra kilo alınır mı? Sigara bırakılırsa kilo alınır mı? Sigarayı bırakmak kilo almaya sebep olur mu?

Birçoğumuz sigarayı bırakmak istiyor fakat kilo alma endişesinden dolayı sigarayı bırakmaktan vazgeçiyor. Sigarayı bıraktıktan sonra kilo alma problemleri ile karşılaşmak çok normal fakat bunun en doğal ve kesin çözümü sağlıklı ve size özel hazırlanan beslenme programları ile kilo almadan sigarayı bırakabilmek mümkündür.

Danışanlarımdan ve çevremden en çok duyduğum ve karşılaştığım problem olan sigarayı bırakamam, sigarayı bıraktığım an kilo alırım, sigarayı bırakmayı denedim fakat iştahım arttı, sigarayı bir zaman bıraktım ama tekrardan başladım çünkü iştahım çok arttı gibi ve daha birçok buna benzer sigara bırakmanın kilo artışına sebep olabilme olasılıkları ile karşılaşmaktayım. Sizlere güzel bir haberim var desem; sigara bırakmak kilo alımına ilk başlarda sebep olsa da sağlıklı bir beslenme ve egzersiz ikilisi ile kilo almadan sigara ile vedalaşmak mümkündür.

Sigara bırakıldıktan sonra araştırmalara göre %50’den fazla bireyin kilo alma problemi görülmüştür. Sigaranın nikotin içeriğinden kaynaklı metabolizmayı çalıştıran bir özelliği vardır. Sigara bırakıldığında ise nikotinden uzaklaşan metabolizma yavaşlamaya başlamaktadır. Sigara yerine sağlıklı atıştırmalıklar ve seçtiğiniz bir egzersiz ile metabolizmayı canlı tutarak yavaşlamasına engel olunabilmektedir.

Sigara bırakıldığında kan şeker regülasyonunda ise dalgalanmalar olabileceğinden şeker ve şeker içeren besinlere yönelim arttığından kilo artışı gözlenmektedir. Bununla baş edebilmek adına şeker içerikli besinlerden uzak durarak daha tokluk sağlayacak veyahut şekersiz sakız gibi iştah kontrolünü sağlamaya yardımcı seçeneklerden faydalanılmalıdır.

Sigara aynı zamanda damak tadının da eksikliğine yol açtığından, sigarayı bırakan bireylerin damak tadı düzeleceğinden kaynaklı da yenilen besinlerden tat alma duyusu iyileşmesiyle birlikte daha fazla yeme durumu ile karşılaşıldığından kilo alımı ile sonuçlanmaktadır.

Sigara ile birlikte en çok tercih edilen çay ve kahve gibi kafeinli içecekler ise sigara bırakılsa da sigarayı çağrıştırdığından ve nikotin yokluğunu bastırmak adına içilen çay, kahve tüketimi kontrollü bir şekilde azaltılmalı ve yerine kafeinsiz içecekler tercih edilmeli ve özellikle su tüketimi de arttırılmalıdır.

Sigarayı bırakmak kilo alımına sebep olabileceği ön yargısını yok etmeli ve aynı zamanda da sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanarak kilo almayı engellemek mümkündür.

Sağlıkla kalın..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Mine Baykal Arşivi

Ödem

06 Aralık 2022 Salı 00:32
SON YAZILAR