Merve Çetin

Merve Çetin

Özgürlükle problemli olmak

Özgürlükle problemli olmak

Özgürlükle ilgili ciddi problemlerimiz var.

Nasıl problemler?

“Özgürlük” denildiği vakit birçoklarının aklına politikacılar gelir. Nitekim, en çok onları bu kelimeyi kullanırken görürüz. Ancak bir bakarsınız, ‘özgürlük havarisi’ kesilen birileri iktidarın özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik girilen meşru veya gayrimeşru işleri destekleyebilirler.

Bu ülkede; Cumhuriyetin aleyhtarlığı yapan bir şahsiyet çıkıp, “Ben şeriat istiyorum. Bu ülkede düşünce özgürlüğü var, benim de düşüncem bu” diyebiliyor mesela. “Ben o özgürlüğü Cumhuriyet sayesinde aldım” gibi bir düşünce gelmiyor aklına. Bunların kürsülerden konuşanlarını “Aaa adam haklı” deyip alkışlayan bir güruh da var…

Biraz daha vaziyeti minimalize edelim; herkesin bizim düşüncemizi dinlemesini isteriz, özgürce konuşmak isteriz ama kimseyi de öyle kolay kolay dinlemeyiz.

Bizde böyle. Gelin bir de küresel düşünelim…

Dünyada birçok çocuk son dönemlerde sinemalarda filmi de oynayan, ismi herkesin malumu olan bebeklerle büyüdü. Ne oldu nihayetinde? En güzel kadınların sarışın ve beyaz olduğuna inananlar kozmetik ürünlerine çuvalla para sayıp, estetik için sıraya girdiler. Bunu yapan bir beyin özgür mü, köle mi?

Sosyal medyada gezinirken görüyoruz; Filan falan firmasının CEO’su bilmem kim, şöyle zengin oldu böyle bilmem ne diye. Herifin ya da hatunun yaptığı serveti görünce çalmaya, çırpmaya özeniyor insanlar. Özenip de eyleme geçenlerin çoğu cezaevlerinde. “Güneşi göremiyorlar”. Gitti özgürlük…

Abi, bizim memlekette karton bardakla çay verene surat asılırdı ya. İnsan düşman gördüğüne, gıcık kaptığına karton, plastik bardakta çay verirdi. Şimdi millet hem para veriyor hem de gidip kuyruğa giriyor, “karton bardakta vırrık cırrık içecem” diye. Özgür müsün, özenti misin?

Yani velhasıl sadece bizim değil, tüm dünyanın özgürlükle ilgili ciddi sorunları var. Ama biz evvela kendimizden başlayalım. Özgürlüğün gerçekten ne olduğunun idrakine varalım. Fikir başka başkadır, saygı duyalım, hakaret etmeyelim, küfrü bir bırakalım. Özgürlükle olan problemleri birer birer ortadan kaldıralım.

Esenlikler...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Merve Çetin Arşivi