Merve Çetin

Merve Çetin

Anket

Anket

Öncelikle belirteyim; Politikayı sevmiyorum. İnsanlarla siyasi tartışmalara girip, tez çürütmeye çalışmak bence zaman kaybı. Ancak şunun da farkındayım ki; her ne kadar sevmezsem sevmeyeyim, politika hayatımızı etkileyen bir şey.

Seçimler sonucunda milletvekilleri belli oldu. Seçilen vekiller daha mecliste yemin etmeden yazı kaleme almak bana biraz acelecilik gibi geliyor. Dolayısıyla sıcağı sıcağına “şu şöyle, bu böyle” demeyi kendimce doğru bulmuyorum. Ve fakat seçilen vekillerimize hayırlı olsun diyor, başarılar diliyorum. İnşallah milletimiz için hayırlı olur…

Seçimin kazananı, kaybedeni kimdir? Bunu uzun uzun tartışabilir, konuşabiliriz. Herkes kendi penceresinden durum değerlendirmesi yapmıştır. Ben nispeten biraz daha farklı bir durumu ele alacağım.

Bana göre seçimin kaybedeni araştırma ve anket firmalarıdır…

Seçim öncesi; seçim sonucunun nasıl olacağına dair yapılan anketlerin neredeyse tamamı doğru çıkmadı.

Yüzde 100 tahminin tutması mümkün değil. Zaten kimse de böyle bir şey beklemez. Ama firmaların hepsi dersek yanlış olmaz, açıklanan sonuçlara yakın bir tahmin bile gelmedi.

Netice itibarıyla anket firmalarının yeniden yapılanmaya başladığı ifade ediliyor, nitekim öyle de olması gerekiyordu…

Peki neden tahminler tutmadı?

Birçok uzman isim, akademisyen şunu söylüyor; Türk toplumu önüne sandık geldiğinde sosyal bilimlerin ön gördüğü sebep sonuç ilişkisinde beklenen davranışı sergilemiyor. Bunu bir örnekle ete kemiğe büründürüp, yazımı noktalayayım; “Soğan mı vatan mı?” tartışmasını vatan kazandı. Çünkü bize göre, mevzubahis vatansa gerisi teferruat…

Esenlikler…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Merve Çetin Arşivi
SON YAZILAR