Mehmet Gündoğdu

Mehmet Gündoğdu

TÜTÜN ÜSTÜNE OYNANAN OYUNLAR

TÜTÜN ÜSTÜNE OYNANAN OYUNLAR

Türkiye halkı üretemiyor ancak tüketime pompalanıyor. Küresel güçlere iyi bir Pazar olduk. Bu yüzden buğdayı, şekeri, pamuğu, samanı, eti ve daha pek çok şeyi dışarıdan alıyoruz. Tarımsal üretimin ve ekonominin temel taşlarından birisi de tütündür. Osmanlı'dan Turgut Özal dönemine kadar sıkı bir denetime bağlı olan tütün ekimi ve ekonomiye kazandırılması devlet tekelindeydi. Kaçak tütün ekmenin, bulundurmanın ve satmanın ağır cezaları vardı. TEKEL kuruluşları yok pahasına satılınca iş para babalarına düştü. Yaklaşık 35 yıldır Türkiye tütünü üzerine büyük oyunlar oynandı. Tütün üzerinden yerli işbirlikçi kapitalistler ve yabancı para babaları, tütün üreticileri ve Türkiye halkının sırtından akıl almaz paralar kazandılar halen de kazanıyorlar.

Dünyaca tanınmış kaliteli Türk tütünü; İkisi Türk ortaklı olmak üzere İngiliz, Amerikan, Kore ve Japon kapitalistlerine peşkeş çekiliyor. Yani Türkiye'nin tütün üreticileri beş sigara ve tütün şirketinin sömürü düzeni altındadır.

Bu beş şirket Türkiye'nin çeşitli yerlerindeki fabrikalarda sigara üretiyorlar. Üretilen bu sigaralar Türkiye iç pazarında satıldığı gibi yurt dışına da satılıyor. Kimi sigara paketlerinin üzerlerine EXPORT yazılarak yurt dışına çıkarılıyor. Yurt dışından Türkiye sınırındaki batı ülkelerinin eline geçen bu sigaralar kaçak olarak Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere Azerbaycan ve Türkiye'ye de satılıyor. Yani Türkiye'de üretilen sigaralar dönüp dolaşıp yine Türkiye'ye geliyor. Onca denetim ve operasyona karşın bu kaçakçılık önlenemiyor. Önlenemez de. Çünkü çoğu yasal yollarla yurt dışına çıkarılan sigaralar yasal olmayan yollarla yine geri geliyor. Arada birileri de bol para kazanıyor. Bütün önlemlere karşın bu trafik öyle karışık ki; en başta sigara üreten şirketlerin denetimi yapılmadıkça bu kaçakçılıkla baş edilemez. Türkiye ve Azerbaycan'da üretilen sigaralarının kaçakçılık merkezlerinden biri Bulgaristan'dır. Çoğu deniz yoluyla gelen kaçak sigaralar Irak, Suriye, İran gibi ülkeler aracılığıyla Türkiye'ye sokulmaktadır.

Normal değerinin dörtte bir parasına her marka kaçak sigara bulmak mümkündür. Açıkça görülüyor ki; kaybeden Türkiye Cumhuriyeti devleti ve tütün üreticileri. Bir de bu sömürüden kazananları sayalım: Kimi yerli ortaklı olan yabancı beş sigara şirketi, yerli yabancı kaçakçılar, bilinen terör örgütleri, Ortadoğu ülkelerinin ekonomisine yön veren yasadışı örgütler, kaçakçılığı meslek edinmiş doğu ve güney doğu insanları…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Gündoğdu Arşivi
SON YAZILAR