Mehmet Gündoğdu

Mehmet Gündoğdu

ŞÜKRAN KÖYÜ

ŞÜKRAN KÖYÜ

Höyük ilçesinin Çavuş kasabasında kültür, sanat, turizm, doğa ve mimari açısından çok önemli çalışmalar yapılıyor.  Çavuş kasabası yerleşim alanının hemen yanı başında tamamen kerpiç ve ahşap malzemelerden yapılan evlerden oluşan doğal yaşama uygun bir köy kuruldu. Henüz tamamlanmamış ve yapımı süren doğaya uygun köy çalışmaları sürüyor. Bu yeni köyün ismi Şükran Köyü halk arasında sanat köyü deniliyor.

Kendi alanında kariyer sahibi olmuş sanatçılar da bu köyün yapımında maddi ve bedensel destek veriyorlar. Bu köy modacısından yazarına kadar, ses sanatçısından ressamına kadar kendine kariyer edinmiş her sanatçının ilgisini çekiyor. Şu anda beş yüz kişi bu kerpiç evleri satın almak için bekliyormuş.

Doğal yaşama uygun mekân çalışmaları yalnız çavuş kasabasında değil Ankara'nın Altındağ ilçesinde de yapılmaya başlandı.

Altındağ Belediye Başkanı Karadeniz kıyılarını dolaşarak ormanlık tepelerde, yaylalarda, terk edilmiş köylerde yok olmaya terk edilmiş ahşap evleri satın alıyor. Uzman ekipler tarafından her parçası numaralandırılarak sökülüyor ve Ankara Altındağ'da ayrılan yere yeniden kuruluyor. Camisiyle, çeşmesiyle, ahşap evleriyle tam anlamıyla bir doğal yaşam alanı oluşturuluyor. Hem yerlilerden hem turistlerden büyük ilgi gören bu otantik doğal yaşam alanı çalışmaları da henüz tamamlanmayıp devam ediyor.

Orta Anadolu topraklarında mekân yapımında on binlerce yıldır kullanılan kerpiç ve ahşap malzemeler yeniden revaç görmeye başladı. Çünkü bu malzemelerle yapılan mekânlar yazın serin kışın sıcak tutma özelliğine sahip en doğal yapı malzemeleridir. Sağlık açısından çok yararlı olan bu doğal malzemelerin çevreye ve insanlara hiçbir zararı olmamakla birlikte insana huzur ve mutluluk da verebilir.

İşte çavuş kasabasında kurulan Şükran Köyü bu gerçeklerin yoğun olarak düşünülüp gerçekleştirilmeye başlandığı doğal bir yaşam alanıdır. Meyvesi, sebzesi doğal olarak yetiştiriliyor. Havası, suyu tamamen temiz. Buralar şairane duyguların doğal olarak yaşanabileceği bir yer. Yazarlar için sessiz bir yer. Ressamlar için bol konunun olduğu doğa parçası. Sanatçılar için sessiz bir ortam, bir kafa dinlendirme yeri. Yani kısaca bu Şükran Köyü hemen bütün insanların hayallerini süsleyen bir yer.

Çağımızın teknoloji ve şehir yaşamının getirdiği koşullar altında yalnız kalan, huzursuz olan, mutluluğu bulamayan insanların kaçıp kurtulabilecekleri yerlerden biri olan Şükran Köyü'ne kabul edilmek için bazı önemli koşullar öne sürülüyor. Mesleğinde kariyer sahibi olmak, doğal yaşamı severek çevrecilik çalışmaları yapmak, belirli bir kültür birikimine sahip olmak, tanınmış birilerinin referansını almak gibi bazı koşulları yerine getirebilenler bu köydeki doğal yaşama katılabiliyorlar.

Günümüz insanı için böyle yerlerin çoğaltılması;  hem insan sağlığı ve huzuru açısından hem de çevrecilik açısından çok önemlidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Gündoğdu Arşivi
SON YAZILAR