Mehmet Gündoğdu

Mehmet Gündoğdu

SEÇİM ÖNCESİ KONYA

SEÇİM ÖNCESİ KONYA

Salı akşamı gazetemizin kuruluş yıldönümünü coşku içerisinde kutladık. Dilerim nice yıllar daha kutlarız.

Zor koşullar altında Anadolu’da gazetecilik yapmak kolay iş değil. Üstelik ahım şahım bir getirisi de yok. Kâğıt tüccarlığı yapmanın bile daha kazançlı olduğu bir basın yayın dönemi yaşıyoruz. Konya’da on altı gazetenin yayımlandığı söyleniyor, bunların çoğunun basımevi bile yok. Konya büyüdü gelişti ama ilan reklam pastası da o kadar küçüldü. Eskiden resmi ilanlar bir gazetenin ana masraflarını karşılayabiliyordu. Şimdi ise en babayiğit gazetenin aldığı resmi ilan yalnızca personel giderinin yarısını bile karşılamıyor. Okur sayısındaki hızlı düşüşler ve Bilgisayar- bilgi sunar teknolojisinin yazılı basın yayına vurduğu darbe de hesaba katıldığında bu işlerin ne kadar çıkmazda olduğu daha net olarak ortaya çıkar. Anadolu’da gazeteler yan işlerle desteklenmek ya da basımevi varsa piyasaya basım işleri yapmak zorundadır.

Koşullar her ne kadar olumsuz olursa olsun gazeteler kamu görevini yapmak zorundalar. Bu yüzden her şeye karşın halkın ve demokrasinin vazgeçilmezi gazetelerdir.

***

Her seçim öncesi gibi Konya siyasetinde bir hareketlenme var. Eski ve yeni siyasetçilerle kısa görüşmeler yapma olanağı buldum. Öncelikle partilerin aday adaylarının düşüncelerini aldım. Eski siyasetçiler deneyimlerinden yararlanarak bazı yorumlar yaptılar. Ancak seçim için yorum yapmanın henüz erken olduğunu söyleyen eski siyasetçiler geçmişten örnekler vermekle yetindiler.

Bütün partilerden bağımsız bir yazar olarak gördüğüm kadarıyla AKP aday adaylarının çoğunu bürokratlar oluşturuyor. AKP son bir yıldır korkunç yaralar aldı. Tam olarak ortaya çıkmasa bile AKP içinde bir seçim çatırdaması olduğu gözleniyor. AKP şu anda bir yandan oy kaybetme korkusu yaşarken bir yandan geçen seçimlerdeki başarıyı kazanabilmenin telaşı içinde. Aday adaylarında, aday sıralamasına kim girerse girsin kazanacak düşüncesi ön planda.

Muhalefet partisi CHP’nin aday adaylarının dinamik ve iddialı olduklarını görüyorum. Ancak son sözü seçmenlerin söyleyeceğini unutmamak gerek. CHP Konya’da ön seçim yapacak. Bu yüzden Kadim milletvekili Atilla Kart seçime Ankara 2. Bölgeden girecek. CHP’nin içinde Atilla Kart’ın yerini fazlasıyla doldurabilecek aday adayları var. Eski milletvekili Turhan Bilge’nin oğlu Turgay Bilge bunlardan birisi. Ben yüz yüze tanışmadım, ancak her kesimden oy alabileceği söyleniyor. Çok efendi ve dürüst bir kişiliği varmış. Avukat olan Turgay Bilge gerek Konya Barosu içinde gerekse her kesim tarafından seviliyormuş. Turgay Bilge; Toplumsallığa ve Atatürk milliyetçiliğine önem veren, vatan ve halkını severek saygı duyarak bütün ulusal değerlerimizi kucaklayan bir Konyalıdır. Turgay Bilge kazanırsa Konya’da kazanır diye düşünüyorum.

CHP’nin Bir başka aday adayı Avukat Emine Balık, bir önceki seçimde de aday adayı olmuştu. Parti genel merkezinden yapılan sıralamada alt sıralarda kaldığı için adaylıktan çekilmişti. Bu seçim öncesi ön seçim yapılacağından Emine Balık kadın aday olarak ön sıralarda yer almalıdır. Çünkü meclis içinde özellikle Konya’dan kadın milletvekillerinin çoğalması Türkiye demokrasisi adına sevindirici olur. Dileğim her parti her ilden en az bir kadın aday göstersin.

MHP kesiminde fazla bir hareketlilik göremedim. MHP şimdiki milletvekilleriyle yola devam edecek gibi görünüyor. Siyaset kulislerinden aldığımı duyumlara göre; MHP’nin BBP ve Alperenler birlikteliğiyle seçime gideceği söyleniyor. MHP tabanının AKP’ye kaçmasının da söz konusu olduğunu söyleyenler var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Gündoğdu Arşivi
SON YAZILAR