Mehmet Gündoğdu

Mehmet Gündoğdu

KAFA KARIŞIKLARI

KAFA KARIŞIKLARI

CHP, MHP’nin desteğiyle Ekmelettin İhsanoğlu’nu cumhurbaşkanlığına çatı aday gösterdi. Birdenbire ortalık karıştı ve siyaset arenası yeni gündemini buldu. Muhalefet partilerinin tabanları ve seçmenleri de iktidar kesimi de bu adaydan hiç hoşlanmadılar. Çoğunluk medya, Ekmelettin İhasanoğlu’na veryansın ediyor. Muhalefet kesimi isyanda, çünkü böyle birisini cumhurbaşkanı olarak görmek istemiyor. İktidar kesimindekiler de korku nöbetlerini geçiştirmeye çalışıyorlar, çünkü muhalefetin çatı adayı karşısında seçimde kaybedebileceklerini düşünüyorlar. Muhalefetin muhalefeti ise milli birlik içinde milli cumhurbaşkanı adayı çıkarmanın hazırlıklarını yapmaya başlayınca bu kez hesap kitap çalışmaları tartışılıyor. Muhalif kimileri; oylar bölünür, bölünmesin Ekmelettin’e oy verilsin derken kimileri de yeni bir aday çıkmazsa sandığa gitmeyeceklerini söylüyorlar. CHP. Genel Başkanı ise Ekmelettin’de kararlı, geri adım atmayacağını ilan ediyor. Şu anda herkesin kafasında ikilemler var. Bu durum karşısında muhalefet kesimi yeni bir aday çıkarmazsa bu ikilemler ve kafa karışıkları sürecek.

Önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimi çok önemlidir. Çünkü halk ilk kez bir cumhurbaşkanı seçecek. Onun için, seçmen çoğunluğu böyle bir uygulamanın ne getirip götüreceğinin ayrımında değil. Bu uygulamanın devletin yapısını başkanlık ve eyalet sistemine götüreceği az çok belli oldu. Son anayasa değişikliği referandumunda cumhurbaşkanının yetkileri çok daha fazla genişletildi. Hükümet kendisini düşünerek cumhurbaşkanının yetkilerinin genişletilmesini sağladı ama sonrasını düşünmedi. Tam tersi bir durum ortaya çıkabilir ve cumhurbaşkanının yetkileri mevcut hükümetin ayağına dolanabilir. Şimdi muhalefet bir cumhurbaşkanı seçilirse hükümeti fes etme yetkisine bile sahip olacak.

Cumhurbaşkanlığına kim seçilirse seçilsin Halkın çoğunluğu devletin başında seçilmiş bir noter istemiyor. Simgesel bir cumhurbaşkanı da istemiyor. İstenen; cumhurbaşkanının partisiz ve tarafsız olması; anayasa ve yasalar gereği kendisine verilen yetki ve görevleri sonuna kadar kullanabilecek bir cumhurbaşkanı olması.

AKP cumhurbaşkanı adayını henüz resmen açıklamadı. Basından izlediğimiz kadarıyla başbakanın cumhurbaşkanı adaylığını açıklamasının hemen- hemen kesinleştiği belli oluyor. Başbakanın parti içinde toplantılar düzenleyerek veda konuşmaları yapacağı haberleri göze çarpmakta. Pekiyi mevcut cumhurbaşkanının hedefinde neler var? Şimdilik bu soru kesinlik kazanmadı ve ortaya atılan yorumlar çok farklı. Başbakanın Abdullah Gül ile bu konuda anlaşıp anlaşmadığı bile henüz yoruma açık. Abdullah Gül’ün de cumhurbaşkanlığına hazırlandığını biliyoruz. Başbakanla aralarında böyle bir anlaşma yapılıp başbakanlığa razı mı olacak yoksa beklenmedik ani bir çıkış yapabilir mi? Bütün bunları da zaman gösterecek.

Kesinlik kazanan bir şey var: O da bir kısım muhalifle bir kısım hükümet yanlısı basının Ekmelettin İhsanoğlu karşısındaki tutumları.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Gündoğdu Arşivi
SON YAZILAR