Mehmet Gündoğdu

Mehmet Gündoğdu

HIZLI İTHALAT VE TARIMIN BİTİRİLİŞİ

HIZLI İTHALAT VE TARIMIN BİTİRİLİŞİ

   AKP sayesinde Türkiye’de tarımın çanına ot tıkandı. Tarım can çekişiyor. Köylü perişan. Ama perişan olan Türk köylüsü seçimde AKP’ye oy veriyor. AKP, köylüye verdiği mazot parası, tarla parası ile oy avcılığı yaparken; hükümetin basiretsizliği ile birleşen kuraklıklar köylüyü yedi bitirdi, tarımın da işini bitirdi.

   Rakamlar vererek kafanızı karıştırmak istemiyorum ama kabaca bir deyişle Türkiye’de tarımın getirildiği son noktayı şöylece özetleyebiliriz: Devlet köylünün ürettiği hububata düşük fiyat verdi ve TMO yeterince hububat almadı. Pamuk ve şeker pancarı başta olmak üzere birçok tarımsal ürüne kota uygulamasını sürdürdü. Mazot ve tarla paraları ile kandırılan üreticilerin elleri boşa çıktı. Bir yandan;  şeker pancarına kota konuldu, bir yandan dışarıdan şeker ithali yapıldı. Bu olumsuzluklara bir de kuraklıklar eklenince hükümetin etekleri tutuştu. Son birkaç yıldır dışarıdan buğday, mısır, soya, pamuk gibi tarımsal ürünler ithal etmek hız kazandı. Hükümetin yanlış politikasından ve kuraklıktan dolayı, tarımsal ürünler istenilen verimi veremedi. Hükümet geçtiğimiz yıllarda vergiden muaf buğday ithali için Toprak Mahsulleri Ofisi’ne vize vermişti.   Tarımsal ürünlerin ithalatı son hızla sürüyor ve Türkiye üreticileri büyük zararlara uğruyorlar.

Eğri oturalım doğru konuşalım. Bizim köylüler devlet arazilerini, sahipsiz arazileri, ya da terk edilmiş arazileri kendi adlarına yazdırarak mazot ve tarla parası alıyorlar mı? Evet alıyorlar. Devletin ödediği paralar gerçek yerini bulmuyor. İcarına toprak işleyenler ise bu paraları ya toprak sahibiyle kırışıyorlar ya da ellerine hiçbir şey geçmiyor. Köylü böylece AKP’ye oy veriyor. Oy verirken hiç düşünmüyor. “ Benim yetiştirdiğim ürüne düşük fiyat veriyorsun, kota koyuyorsun, ürünümü alıp beni desteklemiyorsun, ithal ürünler getiriyorsun ben sana niye oy vereyim?” diye düşünemiyor. Hoş düşünse bile devletten aldığı mazot ve tarla parası AKP’ye oy vermeye engel olmuyor.

Yazarla iletişim GSM. 05053214840

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Gündoğdu Arşivi
SON YAZILAR